Přesto má odvětví kulturistiky mezi tuzemskými snaživci několik velkých jmen. Například šumperského Petra Kováře, který z letošního mistrovství světa dovezl třetí místo. Medailové pozice obsadil i na dalších akcích.

„K silovým sportům jsem se dostal jednoduše. Když u nás začínala nabírat na slávě televize, byly v ní i filmy s Arnoldem Schwarzeneggerem a dalšími siláky, což mě oslovilo,“ popisoval Petr Kovář rozjezd své kulturistické kariéry.

Tenkrát ještě netušil, že se jednou stane profesionálem. „Bohužel u nás tehdy nebylo žádné pořádné fitcentrum, takže jsme s kamarády trénovali někde po sklepích,“ líčil.

Osmatřicetiletý závodník ke kulturistice poprvé přičichnul ve 21 letech. Začínal jako amatér a na profesionální úroveň se musel postupně prodrat. O nejcennější kovy usiluje pod záštitou původem německé federace WFF.

„Profesionálem se kulturista stane až ve chvíli, kdy vyhraje mistrovství Evropy, mistrovství světa nebo mistra Universe. Pak vám dají licenci, vy ji zaplatíte a jste profesionálem,“ vysvětlil.

Závodníci poté cestující napříč celým světem v závislosti na tom, jaké akce se rozhodnou zúčastnit.

Vizualizace podoby vznikajícího zázemí sportovního areálu
Místo střelnice lidový golf. V Rapotíně roste sportovní areál

Třetí na mistrovství světa

A Petr Kovář za sebou má podařený závodní rok. Na mistrovství Evropy v Německu bral 3. místo, singapurské mistrovství Universe mu vyneslo 4. pozici. Stříbrnou příčku obsadil na Austria Cup v Rakousku.

Největší radost však měl po mistrovství světa v americké Kalifornii. Tam totiž skončil v těžké konkurenci třetí.

„Mezi mé největší úspěchy patří absolutní vítězství na evropském mistrovství v roce 2016,“ pokračoval kulturista. „Ale asi nejlepším dosavadní výsledkem je právě listopadový bronz v Kalifornii, toho si hodně vážím.“

Do výběru světové špičky by ale Kovář těžko pronikl bez důkladného tréninku. Na závody se poctivě připravuje ve svém vlastním Fitness Gym centru v Šumperku, kde má navíc pod sebou několik klientů, kterým radí v záležitostech souvisejících se zlepšováním kondice a tvarováním těla. Asi nepřekvapí, že důležitou roli v tomto odvětví hraje i zvolená strava.

Na Silvestra proběhne další ročník Vikýřovické dvanáctky.
Profesionálové i amatéři na Silvestra znovu poběží Vikýřovickou dvanáctku

Mohu závodit ještě deset let

„Nejhorší jsou pro mě asi čtyři měsíce před závodem, kdy začínají různé diety,“ zamýšlel se Kovář.

„Ve stravě si hlídám podíl bílkovin, sacharidů a tuků. Musí se tomu přizpůsobovat i tréninky, postupně zvyšujete jejich objemy. Na závod je potřeba přijít třeba jen se čtyřmi procenty tuku v těle. Týden před závodem z těla stahujete i sůl a vodu,“ popsal muž, který v civilním životě dělá manažera společnosti.

A co je dalším cílem šumperského kulturisty? Dostat se na akcích federace WFF ještě výš, například vyhrát mistrovství světa. A potom možná zkusit nové výzvy v jiných federacích, které vy jej posunuly mezi absolutní špičky oboru.

„Kulturistiku plánuji dělat tak dlouho, dokud mi to zdraví umožní. Není to fyzicky výkonnostní sport jako fotbal nebo hokej, takže klidně můžu na špičkové úrovni závodit ještě deset let. Záleží, jestli to zvládnu zdravotně, protože pohybový aparát trpí. Když nebudu moci cvičit a přibírat, těžko udělám nějaký další posun,“ uzavřel.