„Když jsem si byl vyzvednout olympijské oblečení, dostal jsem se do té správné nálady a fakt se moc těším,“ hlásil Jan Hudec před odletem do Jižní Koreje.

Nadšení šumperského rodáka se nikdo nemůže divit. Do nominace se dostal až na poslední chvíli, když nahradil zraněného Kryštofa Krýzla.

„Kytana je mi líto. Mrzí mě to, ale nedá se nic dělat. Vím, jak se asi cítí,“ říká ostřílený matador, který si sám prošel řadou zdravotních patálií a jen s koleny byl na čtrnácti operacích.

Tomáš Bank
Bráchu vyměnil za Ester Ledeckou. Bude to hodně jiné, říká Tomáš Bank

CHYBĚL BOJOVÝ STAV

V kanadských barvách Hudec zajížděl skvělé výsledky ve Světovém poháru i na mistrovství světa. Největším úspěchem je pak pochopitelně bronzová olympijská medaile ze Super G v Soči.

Od přestupu do českého reprezentačního týmu se ale šestatřicetiletý milovník rychlostních disciplín prosadit nedokázal. V letošní sezoně zajel nejlépe v Kitzbühelu, kde si v superobřím slalomu připsal 54. pozici.

„Jsem stále ve věku, kdy to sjezdaři dávají. Klíčová je ale fyzická stránka. Kvůli ní jsem se v hlavě nemohl přepnout do toho správného bojového stavu,“ litoval Hudec.

Přes to všechno si plní svůj sen – jede reprezentovat na zimní olympiádě rodnou zemi.

„Osobně to beru jako osud, jako příležitost a jako dar.“ Tak moc si Hudec váží účasti v Pchjongčchangu a na trati se rozhodně šetřit nehodlá. „Pojedu na sto procent. Nic jiného by na olympiádě ani nedávalo smysl.“

TRAŤ BY MĚLA SEDĚT

Čeští fanoušci by sympaťáka, který se před časem přestěhoval z Calgary do Přáslavic, vesnice kousek od Olomouce, měli sledovat na startu Super G a ve sjezdu.

„Taky jsem trénoval slalom, do kombinace ale nakonec nenastoupím, protože nemám vyjeté FIS body,“ zalitoval.
Zatímco do závodu superobřího slalomu půjde v roli obhájce bronzu ze Soči, o kapku víc se přece jen těší na svoji nejoblíbenější disciplínu – sjezd speciál.

„Trať by mi mohla vyhovovat a mohl bych na ní naplnit svůj současný potenciál,“ věří Hudec, který chce být oporou i pro mladé kolegy z reprezentace.

„Mladým borcům můžu předat zkušenosti. Mám je fakt rád a věřím v jejich schopnosti,“ řekl na adresu talentovaných mladíků v čele s Filipem Forejtkem a Janem Zabystřanem.

Spolupracovat bude rovněž se ženskou částí výpravy v čele s aspirantkou na velký výsledek Ester Ledeckou.

„Ester je obrovský talent a já jí rád předám své zkušenosti a poznatky k Super G. Všichni čeští sjezdaři tam jedeme jako jeden velký tým, a tak by to mělo vypadat i po olympiádě, na závodech Světového poháru nebo mistrovství světa,“ plánuje Hudec.

Sedmá domácí výhra v řadě, sedm gólů soupeři. Draci přejeli Nový Jičín
Sedmá domácí výhra v řadě, sedm gólů soupeři. Draci přejeli Nový Jičín

UŽÍT SI OLYMPIÁDU NAPLNO

Zkušený matador si chce sportovní svátek vychutnat se vším, co k němu patří. Z předchozích dvou olympijských zkušeností si vzal poučení.

„Na první olympiádě doma ve Vancouveru jsme byli my Kanaďané pod obrovským tlakem. Byli jsme zavření na hotelu daleko od olympijské vesnice, nic jiného jsme si z olympiády neužili, a nakonec nic ani nezajeli,“ zavzpomínal na rok 2010.

O čtyři roky později si v uvolněnější atmosféře připsal životní úspěch – bronz. „V Soči už to bylo jiné. Řekl jsem si, že život je krátký a že si to musím víc užít. Mladým závodníkům radím, ať se nebojí si tu atmosféru užít naplno.“

ČECHOKANAĎAN ZAMÍŘÍ I NA HOKEJ

Rovněž v Pchjongčchangu se Hudec plánuje poohlédnout i po jiných sportovištích.

„Uvidíme, co mi umožní časový program, ale jako Čechokanaďan nemůžu vyloučit návštěvu hokejového turnaje,“ smál se. „Kdyby došlo na finále Česko vs. Kanada, nebylo by to vůbec špatné,“ vyřkl nahlas přání nejednoho českého fanouška.

Policie, ilustrační foto
Na fotbalovou Mohelnici má políčeno policie. Kvůli sázení