„Na gymnázium jsem přišel na umístěnku v šedesátých letech a ještě do loňska jsem učil, i když to bylo jen pár hodin týdně. Mezi mladými lidmi jsme ale prakticky pořád a jsem tomu velmi rád. Nabíjí mě to," říká Květoslav Vykydal, který se dlouhá léta angažuje i jako člen šumperského zastupitelstva.

Jeho posledním sportovním osobním úspěchem je bronzová medaile z atletického Mistrovství Evropy veteránů v polské Toruni. Květoslav Vykydal soutěžil ve skoku do výšky a dosáhl výkonu 118 centimetrů. „Veteránská mistrovství jsou odstupňovány v kategoriích po pěti letech, sjelo se nás tam skoro dva a půl tisíce. Už to samozřejmě v mém věku není, co to bývalo, ale na medaili mi to stačilo," vysvětlil Květoslav Vykydal.

Svou vitalitu učitel a trenér přikládá rodinným genům, pochází z Hané, kde jeho rodiče měli hospodářství. „Maminka se dožila vysokého věku a otec také, i když hodně kouřil. U nás se navíc zdravě jedlo a z hospodářství jsme měli kvalitní potraviny, pěstovali jsme hodně ovoce i zeleniny," řekl Květoslav Vykydal, kterého je možné v Šumperku zahlédnout většinou jen na kole a ve sportovním oblečení. Ke sportování učitele prý přivedla organizace Sokol, prvního sletu se zúčastnil jako žáček v roce 1948.

„Za svou celoživotní náplň považuji atletiku, vždy je mi lito, když parta z oddílu odejde, protože jdou děcka na vysoké školy. Ale po nich přicházejí další a tak je to pořád dokola. Stále mě to mezi mladými lidmi baví, a protože s nimi trávím spoustu času, orientuji se také v jejich problémech," konstatoval obětavý trenér.

I když řada mladých lidí je v dnešní době s kondicí na štíru, hlavně kvůli dlouhému vysedávání u počítače na úkor volnočasových fyzických aktivit, Květoslav Vykydal budoucnost mládeže nijak černě nevidí. „Za ty dlouhé roky pozoruji, že fyzička jde u mladých dolů, ale zase na druhé straně je stále hodně těch, kteří se sportu věnují naplno," uzavřel Květoslav Vykydal.