Zábřežský vytrvalec David Jílek se v minulých týdnech stal mistrem světa do devětadvaceti let v této extrémní kombinaci dvou triatlonů známé jako Bigman, která se konala v Praze.

„Ačkoli jsem měl v závěru závodu pořádnou krizi a ztratil asi hodinu, na vítězství to stačilo," říká David Jílek.

Atlet ze Zábřeha absolvoval navíc podobný závod úplně poprvé. „Sice jsem zvyklý absolvovat dva závody za víkend, ale tohle bylo přece jen něco jiného," zhodnotil dva triatlony, kdy součet obou časů rozhoduje o vítězi. Jílek první závod zvládl za necelé dvě hodiny, druhý za něco málo přes deset hodin.

První, terénní triatlon, se nijak nevymykal běžným závodům. „Start byl po obědě, takže jsem normálně snídal i lehce obědval. Většinou jím těstoviny nebo ovesnou kaši. Po skončení je znovu důležité nějaké jídlo a především regenerace. Většinou se jdu ještě na hodinu lehce projet na kole nebo si zaplavat, abych se zbavil únavy," říká sportovec.

Ten měl na pražském závodě podporu rodiny a přítelkyně. „Přítelkyně je navíc masérka, takže mi pomohla i v tomhle. Bohužel byla nemocná a v noci se jí udělalo hodně špatně. Celou noc jsme vlastně nespali," popisuje útrapy před brzkým vstáváním v pět hodin ráno.

Následovala příprava kol a dep na převlékání mezi jednotlivými disciplínami. A potom už přes deset hodin úmorné dřiny.

„Vypil jsem asi deset litrů vody a snědl různé gely. Žádné normálnější jídlo jsem celý den neměl. Naštěstí jsem nemusel na záchod a všechno jsem vypotil," směje se Jílek.

Čtyřiadvacetiletý sportovec začínal s fotbalem a přes závody na horských kolech se dostal k triatlonu. „Jsem úplný amatér. Mám štěstí, že klub mi proplatí většinu startovného, ale jinak si sezonu financuju sám. Pomáhají mi také rodiče," vysvětluje Jílek, který studuje v Olomouci a navíc si přivydělává programováním.

Od peněz se odvíjejí i tréninkové podmínky. „Trénuju sám. Před závodem až třífázově, abych zvládnul všechny tři disciplíny v jeden den," popisuje.

Týdně stráví tréninkem minimálně dvacet hodin. Na kole najede přes dvacet tisíc kilometrů ročně. Volný víkend nebo válení se u televize zábřežský sportovec nezná.

„Není lehké skloubit trénink se školou a prací. Nemám skoro žádné volno, ale nestěžuju si. Člověk musí vědět, co chce," uzavírá David Jílek.

Michal Šíma