K utkání družstvo již odjíždělo jako jistý postupující, a proto po dohodě zůstaly doma některé hráčky, které měly zdravotní problémy, studijní povinnosti nebo například Renča Kohoutová bojovala v atletické lize v Hranicích za Šumperk v běžeckých disciplínách.

Na šumperských hráčkách bylo vidět, že jim nejde jen o postup, ale o vítězství v kvalifikační skupině a že chtějí splnit cíl postoupit z 1. místa.

Tomu byla podřízena příprava na utkání, kdy navíc trenér v sobotu sledoval v Ostravě rozhodující utkání skupiny mezi Ostravou a Týništěm. Domácí hráčky neponechaly nic náhodě, s přehledem vyhrály a tím potvrdily i šumperský postup.

Začátek utkání sedl Šumperku, který vedl 3:0 a 10:5, následně ale děvčata ze Šumperku soupeř jasně přehrál jednoduchými akcemi a po neúspěšných střelách zakončoval z rychlých protiútoků a vypadalo to na jednoznačné utkání pro domácí, kteří vedli až o 17 bodů.

Do druhé čtvrtiny ale hosté změnili obranu na zónu a tím domácí děvčata prohrávala na celé čáře všechny souboje a před koncem poločasu Šumperčanky vedli 39:36, skvělá čtvrtina za povzbuzování všech hráček. Poločas 40:40.

Ve třetí čtvrtině pokračovala šumperská děvčata v dobře rozehraném utkání a po ní vedla 54:53.

Čtvrtá čtvrtina opět perfektní spolupráce mezi Sašou Čechovou a Šárkou Ševčíkovou, které skvělou střelbou doplňovala Petra Valentová s Katkou Eflerovou. Výsledkem bylo vedení až o pět bodů.

Devátá minuta byla osudná pro výsledek utkání, soupeřky stáhly náskok a šly do vedení. Posledních 27 vteřin měly domácí hráčky míč na zakončení za stavu 74:72 pro ně. Šumperské hráčky ubránily celých 23 z 24 vteřin útoku Ostravy, s houkáním padající hráčka domácích odhodila míč směrem ke koši a on se štěstím pečetil vítězství domácích.

Po oddechovém čase Saša Čechová trojkou snížila na rozdíl 1 bodu, ale následně se již nepodařilo faulovat a utkání, kdy hosté předváděli nádherné akce, rychlé protiútoky a dobrou obranu, pro Šumperk skončilo nešťastně.

Přesto ženy ukončily skvělou sezónu výborným výkonem a postupem do ligy. Je to asi více jak po 30 letech, kdy se do Šumperku vrací liga žen, přesně jak dlouho to bylo, zjistíme až po nahlédnutí do basketbalového archívu.

V dnešní době je problém se sháněním financí ve všech sportech. Děvčata chtějí splnit svůj sen a zahrát si druhou ligu. Nyní začíná období před podáním přihlášek do soutěže a tím i shánění finanční podpory pro zabezpečení následující sezóny. I touto cestou prosím basketbalový tým žen potencionální sponzory o pomoc. Kontakt: tjsumperk@seznam.cz. Autor: Oldřich Sládek

SBŠ Ostrava B – Šumperk 76:75 (29:17, 40:40, 53:54)

Body Šumperk: Valentová Petra 20, Ševčíková Šárka 17, Čechová Saša 17, Eflerová Katka 10, Knířová Pavla 5, Zelená Martina 4, Hejlová Vendula 2, Krobotová Lucka, Leštinská Petra.

Konečná tabulka kvalifikace

1. SBŠ Ostrava B                     4   3   1   278:269   7
2. TJ Šumperk                         4   2   2   262:255   6
3. SK Týniště nad Orlicí          4   1   3   194:197   5