Košťák se věnuje soutěžím teprve rok.

„Bylo na něm vidět, že z havířovské haly má respekt,“ hodnotil začátek Košťákův kouč. V trhu na první pokus zvládl 54 kilogramů. Následně výkon vylepšil ještě o tři kilogramy. Při posledním pokusu byla nad jeho síly váha 62 kg.

„Byl by to jeho osobní rekord, ale nechybělo mnoho. Liga juniorů je týmová soutěž, proto je potřeba postupovat taktiky a ne se snažit o co nejvyšší výkon za každou cenu,“ hodnotil Tomáš Pliska s tím, že první nastavená váha byla na jistotu.

V nadhozu měl Košťák původně začínat na pětasedmdesáti kilech. Nakonec ale šel před činku, která vážila ještě o pět kilo víc.

„Při rozcvičení tuto váhu zvedl, takže šlo potom už jen o formalitu,“ zdůvodnil změnu původně nahlášené váhy Pliska. V soutěži jde o každý kilogram a na druhý pokus zvedl šumperský vzpěrač 85 kilogramů. Při posledním pokusu stanul poprvé před činkou vážící 90 kg.

„Nikdy ji nezkoušel ani v tréninku. Činku dostal na ramena i nad hlavu, ale zaváhal a zavlnil se v ramenou a zádech. Pokus byl tedy právem označen jako neplatný. Zbyněk však ukázal, že na tuto váhu sílu má a věřím, že v dalších závodech ji už zvládne,“ uzavřel hodnocení Tomáš Pliska.

V nadhozu si tedy Zbyněk Košťák zlepšil své maximum o šest kilogramů a i díky jeho výkonům bralo družstvo Bohumína druhé místo.

Milan Ostřanský v duelu s Kopřivnicí
Ostřanský: Nejsem žádný střelec, ale hattrick potěší