Úvodní prolog, časovka, se vůbec poprvé v historii této soutěže pojede v ulicích Jeseníku. Na své si tak v tomto lázeňském městě rozhodně přijdou diváci, kteří během čtyř dnů uvidí na Masarykově náměstí hned tři starty tohoto podniku.

„Do soutěže se přihlásily elitní týmy Belgie, Holandska, Švýcarska nebo Německa. Francie se rozhodne na poslední chvíli, a to podle finančních možností. Z dalších cyklistických velmocí by mohly přijet Spojené státy a Kolumbie,“ vyjmenoval organizátor závodu Jaroslav Vašíček s tím, že zamíchat kartami ve startovním poli může koronavirová krize.

Závěr: 165 km s cílem na náměstí

České barvy bude hájit jedno družstvo. Celý podnik odstartuje časovka v Jeseníku ve čtvrtek 3. září, na 3,5 kilometru dlouhou trať se má vydat celkem 120 závodníků v třicetivteřinových intervalech.

Trasa závodu povede z Masarykova náměstí ulicemi Gogolova, Lipovská, Jaroslava Ježka, Dukelská, Poštovní, Dittersdorfova a přes Zámecké náměstí zpět na Masarykovo náměstí.

O den později, 4. září, čeká peloton 138 kilometrů dlouhá etapa z jesenického Masarykova náměstí s cílem v Rýmařově.

V sobotu pak fyzičku jezdců prověří porce 148 kilometrů z Krnova s výjezdem na Dlouhé stráně.

Závěrečná nedělní etapa se startem a cílem na Masarykově náměstí měří 165 kilometrů.

„Pro Jeseník to je velká pocta a prestižní záležitost s mezinárodním přesahem. Věřím, že lidé přijdou povzbudit závodníky, především v úvodním prologu,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Devátý ročník závodu Čas-OFF-ka na Šerák
Tradiční Čas-OFF-ka na Šerák s novým rekordem trati

Horské prémie na Rejvízu i Ramzovském sedle

Na účastníky osmého ročníku Závodu míru, jednoho z podniků N´Cupu Mezinárodní cyklistické unie, čeká náročná trať s celkovým převýšením 8 800 metrů.

Trasa je situována do Olomouckého a Moravskoslezského kraje s průjezdem přes zákoutí a vrcholy Jeseníků. Vede zejména regionem Jesenicka a Zlatých Hor, kde jsou připraveny atraktivní horské prémie pro diváky na Rejvízu, Skřítku a Ramzovském sedle.

Rychlostní prémie jsou v Lipové-lázních, Krnově, Bruntálu a Rýmařově. „Celý podnik se koná čtrnáct dnů před mistrovstvím světa v silniční cyklistice ve Švýcarsku. Na startu Závodu míru tak očekávám super špičku,“ uzavřel Jaroslav Vašíček.