V sobotu 4. srpna si dalo při Běhu na Šerák do těla 119 vrchařů a vrchařek, společně s nimi dalších 82 účastníků Mistrovství ČR. O den později se v Lipové-Lázních uskutečnil Běh na Sokolí vrch.

„Běžci si především při výběhu na Šerák museli dobře rozvrhnout síly, protože kromě délky trati 9,5 kilometrů a převýšení 813 metrů na ně čekalo i pořádně horké počasí, pro jesenické hory nepříliš typické,“ popisovala organizátorka akce Jaroslava Ivanová.

Vítězem Běhu na Šerák i souběžně konaného republikového mistrovství se stal Marek Chrascina z Třince, paradoxně nejmladší člen startovního pole (výsledný čas 41 minut a 59 vteřin).

Ženskou kategorii ovládla teprve dvaadvacetiletá Kristýna Dvořáková, která reprezentovala pražský Univerzitní sportovní klubu. Získala svůj první mistrovský titul kariéry (výsledný čas 48 minut a 8 vteřin).

Jan Janů vládl všem

„V neděli při Běhu na Sokolí vrch bylo počasí o kousek milosrdnější. Ochladilo se, a navíc mírně sprchlo,“ těšilo Ivanovou. Trať dlouhou 6 kilometrů s převýšením 550 metrů nejrychleji zdolal Vít Pavlišta (výsledný čas 29 minut a 17 vteřin), druhý doběhl Jan Janů a třetí Tomáš Blaha.

„Protože se tito tři běžci úspěšně účastnili také Holba běhu na Šerák, stanuli na prvních třech místech v absolutním pořadí jesenického dvojzávodu. Zvítězil Janů, za ním se umístili Pavlišta a Blaha,“ upřesnila organizátorka.

Součástí nedělního podniku byl i dětský běh AC Bobrovník, který absolvovalo 24 závodníků od tzv. předžáků až po mladší žáky. Většina z nich hájila dres Fenix Ski Teamu Jeseník.