„Je nutné znát své hranice, zvlášť před závody je velmi důležité si přípravu pečlivě rozvrhnout. Jednou se mi stalo, že jsem trénink přehnal. Výkon včetně psychické stránky šel rapidně dolů. Od té doby vím, že strategie má své místo i mimo samotný závod," vysvětlil mladý sportovec.

Výkon v dráhové cyklistice je založen na kondici, tedy síle a pružnosti celého těla, a na druhé straně na vytrvalosti. Podle toho se dělí disciplíny na sprinterské a vytrvalostní. „Já mám to štěstí, že jsou u mě obě složky v rovnováze, přesto jsem se vrhl na sprint. A možná je to právě důvod, proč vyhrávám," pokračuje Robin Wagner.

S cyklistikou začal už v dětství. Na prvním stupni základní školy se umístil na druhém místě ve školním přeboru. Neměl tehdy pořádné kolo a ani ve snu ho nenapadlo, že se bude jednou živit sportem.

Dnes jde hodnota jeho kola řádově do statisíců, jezdí po celém světě a rodiče už jen vzpomínají na období, kdy náklady na sportovní činnost syna hradili pouze ze svých zdrojů. I amatérský sportovec totiž potřebuje kvalitní vybavení, jako je kolo, helma či tretry. Podílet se museli i na nákladech za soustředění.

Ze sprinterských disciplín má Robin Wagner nejraději pevný kilometr, v němž již podruhé zvítězil, dále sprint a keirin. Třetí disciplína spočívá v tom, že skupina většinou šesti závodníků jede na vzdálenost dvou kilometrů za motocyklem. Ten pozvolna zvyšuje tempo zhruba do padesáti kilometrů za hodinu. Při nájezdu do posledního kola pak odstoupí a závodníci sprintují do cíle.

Jedná se o velmi kontaktní disciplínu. Dojde-li při dráhové cyklistice někdy ke zranění, bývá to právě zde. „Jednou jsem uhýbal závodníkům, kteří měli kolizi, a najel příliš na okraj dráhy. Zavadil jsem při tom o mantinel a taky havaroval. Vykloubené rameno a potlučené celé tělo není příjemný zážitek," svěřuje se Robin Wagner.

Příjemné nejsou ani pravidelné antidopingové kontroly. Mladého cyklisty se začaly týkat teprve nedávno, když se posunul do vyšší věkové kategorie. „Musím si dávat pozor na to, co jím, nebo jaké použít léky při běžných onemocněních. Při bolesti hlavy si nemůžu vzít třeba Paralen. Co se týká dopingu, jsem zásadně proti. Sport má být čistý," uzavírá mladý sportovec. Autor: Jana Franková