V Praze musí restaurace kvůli otevření zahrádky získat souhlas Technické správy komunikací. „Řekli mi, že žádost vyřídí nejdříve za měsíc,“ uvedl Dušan Makovský z vinohradského Dna pytle.

Hospody - InfografikaZdroj: DeníkÚředníci nakonec rozhodli, že žádostem podaným do středečního podvečera vyjdou vstříc, hospodští proto nemuseli čekat. „Povolení doplníme až dodatečně,“ uvedl radní pro dopravu Adam Scheinherr (Pro Prahu). Dno pytle tak předzahrádku pro zhruba 20 lidí bude moci otevřít. „Je to pro pohodlí štamgastů, aby si měli kam sednout a nemuseli postávat s kelímky u zastávky tramvaje,“ pochvaluje si Makovský. Vedení Prahy navíc pro letošní sezonu odpustilo provozovatelům nájemné za zábor části chodníku či ulice. Přijde tak podle odhadů o sto milionů korun.

Někde lidé na pomoc svým oblíbeným lokálům nezapomněli ani v době karantény. Přispívali jejich provozovatelům koupí poukazů. „Vouchery si nakoupili štamgasti, místní i přespolní, kteří k nám chodí a mají nás rádi,“ uvedla Tereza Ziková, provozní mariánskolázeňského Pilsner Urquell Baru. Zavření provozovny zde využili ke zvelebení jejího interiéru.

Hygiena především

Kromě zahrádek restaurací se otevřou i brány dalších obchodů, třeba v nákupních galeriích. Musí ale dodržovat hygienická opatření. „Řídíme se doporučením vlády, takže by lidé měli dodržovat dvoumetrové odstupy a vstupovat do prodejny s rouškou,“ řekl mluvčí Galerie Šantovka v Olomouci Juraj Aláč. Kromě stojanů s dezinfekčními prostředky u vstupů provozovatelé počítají i s dezinfekcí toalet speciálním nástřikem využívajícím technologii nanočástic.