Přinášíme vám tipy na zajímavé husté a výživné polévky, které mohou být samy o sobě hlavním chodem.
Osobně neznám člověka, který by polévky neměl rád. I ti, kteří čirým polévkám říkají posměšně „voda s něčím", mají svoji oblíbenou rajskou, bramboračku, česnečku či fazolovou.
VYZKOUŠEJTE:
Cizrnovo-pórková polévka
Vozkova housková polévka
Sytá svačinová polévka
Místo vody vývar
Původně se opravdu polévky připravovaly tak, že se ve vodě uvařilo to, co bylo zrovna po ruce a polévka byla na světě.
Dnes však vodu zpravidla nahrazujeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny, případně z ryb a drobů a polévky vařime s mnoha surovin s různými knedlíky, zavářkami a kapáním.
VYZKOUŠEJTE
Kachní polévka
Boršč
Topinamburová polévka
Košťál je skvělý na polévku
Mezi nejoblíbenější polévky patří zeleninové a luštěninové.
Skvělou ingrediencí pro polévky je zelí nebo kapusta, případně jiná košťálová zelenina. Specifickou rustikální chuť pak mají polévky s houbami a nebo ty, ve kterých se vařily uzeniny.
Středomořské národy zase zhusta sypou své krémové polévky tvrdými sýry.
Samostatnou kapitolou je zabíjačková polévka, která obsahuje vepřovou krev a kroupy.
V pohádkové literatuře pak dokonce objevíme polévku sekyrkovou, ovšem recept na ni se vám zdráháme doporučit.