Zlatá pamětní medaile k výročí 1150 let od příchodu soluňských misionářů má šanci stát se numizmatickou raritou. Emisní náklad činí totiž pouhých jedenáct kusů v provedení špičková kvalita (proof) a stejný počet v běžné kvalitě. „Příchod Cyrila a Metoděje, kteří stáli u počátku naší kultury a našeho písemnictví, byla událost mimořádná, a proto jsme ji také chtěli uctít mimořádnou ražbou. Jedenáct medailí z ryzího zlata symbolizuje právě jedenáct století od jejich příchodu," uvedl předseda představenstva a člen emisní rady Pražské mincovny Pavel Trtík. Podobná časová souvislost se nabízí také u emise stříbrných medailí s totožným motivem: těch bude pouze třikrát 115 kusů (provedení špičková kvalita, běžná kvalita a patina).Stříbrná pamětní medaile - rub

„Tak nízký náklad je skutečně neobvyklý, pamětní medaile a mince k podobným výročím se běžně razí v nákladech několika tisíc kusů. Bohužel už teď je jasné, že naprostou většinu zájemců nebudeme schopni uspokojit," poznamenal Pavel Palas z prodejny numizmatiky v pražském Obecním domě.

Zlaté i stříbrné medaile mincovna razí z kovů o maximální čistotě a všechny budou navíc opatřeny unikátním číslem, což ještě zvýší jejich atraktivitu na sběratelském trhu.

Autorkou grafického návrhu je mladá česká výtvarnice Lenka Nebeská, která na sebe před časem upozornila pamětní mincí připomínající sté výročí narození režiséra Karla Zemana (emise ČNB). Cyrilometodějská medaile ve zlatém provedení váží 15,56 gramu, stříbrná rovnou troyskou unci, což je 31,1 gramu. (miu)

Averz (lícní strana)Lícní strana medaile představuje dva soluňské bratry Konstantina (vlevo) a Metoděje (vpravo), kteří byli vysláni na Velkou Moravu roku 863. Jejich pozdější svatořečení dokládají svatozáře za jejich hlavami. Uprostřed je pravoslavný kříž. Oba učenci hledí do knihy, na níž jsou letopočty 863 – 2013, připomínající, že uplynulo 1150 let od této mise. Zadní stranu knihy pokrývají písmena hlaholice, jejímiž jsou oba věrozvěsti autory. Opis připomíná celou událost PŘÍCHOD VĚROZVĚSTŮ KONSTANTINA A METODĚJE.

Reverz (rubová strana)
Rubovou stranu vyplňují heraldická zvířata z českého státního znaku v kompozici, položená na kříži. Stuha uprostřed dokládá, že věrozvěsti přišli na moravský VELEHRAD. Ve spodní části se nachází zeměpisné označení ČESKÁ REPUBLIKA.