Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

15.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Pro grilování je vhodné nakupovat zeleninu tvrdší, aby se pak na roštu nerozpadla nebo neroztekla.

Důležité je také myslet na velikost jednotlivých kusů. Na zelenině, jež propadne grilovacím roštem, si mnoho lidí nepochutná.

Lilek, cuketu a podobné druhy zeleniny je lepší krájet podélně, protože s většími kousky se lépe manipuluje. Ideální tloušťka jednotlivých plátků je přibližně jeden centimetr.

Nejlepší jsou rajčata

Pro grilování se nejvíce hodí rajčata. Ideální jsou pak cherry rajčátka, která se krásně dají napíchnout na zeleninový špíz. Vhodná je také kukuřice, paprika, žampiony a cuketa. Tu je nejlepší nakrájet na silnější plátky a omotat anglickou slaninou.

Nebojte se zeleninu před grilováním naložit do olivového oleje a bylinek. Z těch se hodí takové, které mají hrubší chuť. Například tymián, rozmarýn, oregano nebo saturejka.

Velmi oblíbená a rozšířená bazalka se v tomto případě příliš nehodí, jelikož její chuť je příliš jemná a při tepelné úpravě se vytrácí.

Při samotném grilování je důležité mít pořádně rozpálený gril. Grilování by mělo být velmi rychlé, aby zelenina zůstala stále křupavá a měla příjemně čerstvou chuť.

Rajčata jsou velmi jemná, a proto je důležité nakrájet je před grilováním na polovinu. A to tak, aby rajče nevytékalo. Krájíme tedy tak, že stopka zůstane na jedné straně a druhá půlka je bez ní.

Rajčata následně pokládáme na gril nejprve stranou řezu, a pak otáčíme na druhou stranu. K rajčatům je ideální tymián a mořská sůl.
Krátký čas postačí

U zeleniny (stejně jako u všeho grilovaného) se čas grilování liší. Je potřeba brát ohled na velikost zeleniny a rozpálenost grilu. Obecně platí, že zelenina by na grilu neměla trávit příliš mnoho času.

A co dělat, když všechny dobroty z grilu nestihneme sníst? Musíme kvůli ohřívání porcí znovu rozdělávat a rozpalovat gril?

„Rozhodně je vhodnější pokrmy ohřát na grilu. Dostanou pak onu příjemnou vůni a křupavou kůrku. Nejlepší je samozřejmě vše sníst v den grilování. Úplně nejhorší variantou je ohřívání v mikrovlnce, jídlo totiž ztratí podstatnou část své chuti,“ uzavřel Václav Šulc, kuchař z Chefparade. (sin)

Více receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE:

Grilované brambory s rozmarýnem


Zeleninový špíz s jablky v marinádě



Grilovaný lilek

15.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

Soutěžní svatební pár číslo 11 - Zuzana a Marian Vítkovi, Olomouc
3

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Havarovaný jeřáb z hrany nádrže hasiči shodili do vody

Až sedmý den po tragické nehodě na dolní nádrži hydroelektrárny Dlouhé Stráně se podařilo havarovaný bagr z hrany nádrže odstranit.

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Nejlepší živnostníci kraje žijí momentálně na Šumpersku a Jesenicku. Vyplývá to alespoň ze soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Olomouckého kraje. Podnikatelé ze severu ovládli všechny tři vítězné pozice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení