Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: vitaminová bomba jménem kysané zelí

Kysané zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Během zimních měsíců se stalo nepostradatelnou součástí naší kuchyně. V minulosti chránilo kysané zelí námořníky před kurdějemi, dnes si bez něj nedokážeme představit například pečenou kachnu.

20.10.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Alois Žižka

Spousta receptů, zajímavostí, tipů na www.vseovareni.cz

Nejlepší zelí v Česku je hanácké z Bystročic

Na litoměřické Zahradě Čech pravidelně odborná porota vyhodnocuje Zelí roku. V loňském ročníku, který se konal na podzim, vyhrál rodinný podnik z Bystročic, které leží kousek od Olomouce.

„Ročně připravíme přibližně deset tun kysaného zelí. Dříve to bývala sezonní záležitost, ale už máme technologie, které umožňují celoroční distribuci. Je ale pravda, že v létě je poptávka nižší,“ uvedl Jiří Kubíček, majitel rodinného podniku vyrábějící Kubíčkovo hanácké zelí.

Zelí z jejich firmy je k dostání na Moravě.

„Zájemci z Čech si k nám jezdí. Stejně jako ze zahraničí. Máme zákazníky ze Švédska, Francie i Monaka,“ řekl Kubíček.

Kysané vyrábí podle tajné receptury a zelí mu dodává pouze jeden dodavatel.

„Používáme místní zelí z Hané. Pan Ladislav Kašpar z Vojnic je náš jediný dodavatel,“ informoval Kubíček, který přestože kysané zelí vyrábí od rána do večera, na tuto pochoutku nezanevřel.

„Nejraději mám kysané zelí s haluškami a brynzou a také klasicky s vepřovými výpečky,“ dodal s úsměvem.

Kysané zelí si ale můžete vyrobit i doma. Vzpomínám si na své dětství, kdy jsme v našem panelákovém bytě pravidelně každý podzim krouhali a následně šlapali zelí.

Kyselou pochoutku jsme z kameninového hrnce tahali po celou zimu. Onen kameninový hrnec je pro výrobu kysaného zelí základem. Pokud hrnec doma nemáte, můžete zelí udělat do sklenice.

Univerzální lék

Kysané zelí je především velkým zdrojem vitaminu C, což je nedocenitelné například v době chřipkové epidemie. Kromě tohoto vitaminu v sobě obsahuje významné množství kyseliny mléčné.

V malém množství kysané zelí obsahuje také vitamin K, vitaminy skupiny B, fluor, hořčík a draslík.

Podporuje tvorbu krve a hormonů, pomáhá bojovat proti únavě, zvyšuje obranyschopnost organizmu, snižuje krevní tlak, aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, má také odvodňujicí účinky. Jak je vidět, kysané zelí je univerzální přírodní lék, který pomáhá téměř při všem.

Kysané zelí známe hlavně jako přílohu k vepřové pečeni a nebo k pečené kachně a také jako hlavní ingredienci do zelňačky. Jako příloha však funguje nejen dušené (na český či moravský způsob), ale také můžete uvařit lahůdkovou lepenici.

Opravdu vydatné je pak tradiční polské a litevské jídlo bigos. Nesmíme zapomenout na segedínský guláš, tradiční české zeláky, či si jej můžete vyzkoušet v tradičním receptu na zapečené brambory po staročesku.

VYZKOUŠEJTE:

Zeláky

Kysané zelí ve sklenici

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
22. října se věnujeme šípku.

20.10.2011
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Ilustrační foto.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Nejlepší živnostníci kraje žijí momentálně na Šumpersku a Jesenicku. Vyplývá to alespoň ze soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Olomouckého kraje. Podnikatelé ze severu ovládli všechny tři vítězné pozice.

Novou dráhu na letišti vybudují až příští rok. Bude bezpečnější a méně hlučná

Nová moderní dráha na šumperském letišti začne sloužit až příští rok. Původně se měla pokládat ještě letos, ale radní soutěž na zhotovitele zrušili a vypíšou jí znovu.

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Zatímco v prvním vzájemném utkání proti opavskému Slezanu si Draci na své druholigové konto připsali jednoznačné vítězství, tentokrát neuspěli. Ve středečním duelu 12. kola těsně prohráli.

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Ani po více než deseti letech nevzala veřejnost ani učitelé sloučenou základní školu v Jeseníku za svou. Ukázala to nedávná analýza. Důsledkem může být, že velká část žáků při přestupu na druhý stupeň odchází do sousedních obcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení