Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: zvěřinová sezona začíná, připravte si hody

Přinášíme tipy na podzimní menu. Pochutnat si můžete na srnčím guláši či pečeni z divočáka. Přečtěte si také, jak maso správně upravit

1.11.2013
SDÍLEJ:

Kančí hřbet s ořechovou omáčkouFoto: vseovareni.cz

Zvěřina je rozporuplným druhem masa.

Jedni ji milují kvůli její výrazné, pokaždé trošku jiné, ale vždy velmi rustikální vůni a chuti, pro jiné je právě specifická vůně a chuť tím, proč nad zvěřinovým gulášem ohrnou nos.

Ano či ne?

Ti sečtělejší pak argumentují pro tak, že je velmi dobře stravitelná, obsahuje málo tuku a purinových látek, a za to naopak velké množství zdraví potřebných prvků vápníku, fosforu, železa, vitaminů A a B a nenasycených mastných kyselin, které přispívají k prevenci cévních onemocnění.

Milovníci dějepisu zase mohou oponovat, že šlechtická nemoc dna byla z velké části způsobována nadměrnou konzumací zvěřinového masa. Takže kde je pravda, ano nebo ne? Jako vždy platí ano, ale s mírou.

VYZKOUŠEJTE

Pečená divoká kachna 

Pečená divoká kachna

Jelení kýta se zeleninou na smetaně

Jelení kýta se zeleninou na smětaně

Srnčí medailonky se šalvějovou krustou

Srnčí medailonky se šalvějovou krustou

Chuť a vůně

Chuť zvěřiny je závislá především na tom, v jakém období byla ulovena, v které oblasti dané zvíře žilo a jakým porostem se živilo. Dále je pak určující, zda se pohybovalo v ohraničených oborách, na farmě, anebo mělo možnost volného pohybu i tam, kde to ani není žádoucí například i na skládce, jejíž porost není zrovna vhodný pro spásání zvířetem, jež má konzumovat člověk.

Maso musí dozrát

Máme-li vybrané maso, můžeme se zamyslet nad správným zpracováním.

Kuchyňská úprava zvěřiny není složitá, ale vyžaduje dodržení určitých zásad. Správné odležení masa je z hygienických i chuťových důvodů tím nejdůležitějším.

Zrání zvěřiny probíhá podobně jako u hovězího masa, tedy pozvolna. Výjimku tvoří zvěřina získaná tradičním odstřelem při honu (ne porážkou), která obsahuje ve tkáních velké množství krve. To je jeden z důvodů její zvláštní chuti a tmavého zbarvení, ale také se proto rychle kazí. Měla by být co nejrychleji spotřebována .

VYZKOUŠEJTE

Kančí hřbet s ořechovou omáčkou

Kančí hřbet s ořechovou omáčkou

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

Pečeně z divočáka s houbovými knedlíky

Pečeně z divočáka s houbovýmii knedlíky

Vhodné přílohy

Jako přílohu podáváme ke zvěřině rýži, brambory v různé úpravě včetně jemných bramborových knedlíků, knedlíky houskové, slané rohlíky, rozpečené žemle, francouzský salát. Dobré je myslet také na kompoty, které jsou ke zvěřině obzvlášť chutné.

Více receptů, tipů a nápadů najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

1.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Ilustrační foto.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Nejlepší živnostníci kraje žijí momentálně na Šumpersku a Jesenicku. Vyplývá to alespoň ze soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Olomouckého kraje. Podnikatelé ze severu ovládli všechny tři vítězné pozice.

Novou dráhu na letišti vybudují až příští rok. Bude bezpečnější a méně hlučná

Nová moderní dráha na šumperském letišti začne sloužit až příští rok. Původně se měla pokládat ještě letos, ale radní soutěž na zhotovitele zrušili a vypíšou jí znovu.

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Zatímco v prvním vzájemném utkání proti opavskému Slezanu si Draci na své druholigové konto připsali jednoznačné vítězství, tentokrát neuspěli. Ve středečním duelu 12. kola těsně prohráli.

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Ani po více než deseti letech nevzala veřejnost ani učitelé sloučenou základní školu v Jeseníku za svou. Ukázala to nedávná analýza. Důsledkem může být, že velká část žáků při přestupu na druhý stupeň odchází do sousedních obcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení