Zvěřina je rozporuplným druhem masa.
Jedni ji milují kvůli její výrazné, pokaždé trošku jiné, ale vždy velmi rustikální vůni a chuti, pro jiné je právě specifická vůně a chuť tím, proč nad zvěřinovým gulášem ohrnou nos.
Ano či ne?
Ti sečtělejší pak argumentují pro tak, že je velmi dobře stravitelná, obsahuje málo tuku a purinových látek, a za to naopak velké množství zdraví potřebných prvků vápníku, fosforu, železa, vitaminů A a B a nenasycených mastných kyselin, které přispívají k prevenci cévních onemocnění.
Milovníci dějepisu zase mohou oponovat, že šlechtická nemoc dna byla z velké části způsobována nadměrnou konzumací zvěřinového masa. Takže kde je pravda, ano nebo ne? Jako vždy platí ano, ale s mírou.
VYZKOUŠEJTE
Pečená divoká kachna
Jelení kýta se zeleninou na smetaně
Srnčí medailonky se šalvějovou krustou
Chuť a vůně
Chuť zvěřiny je závislá především na tom, v jakém období byla ulovena, v které oblasti dané zvíře žilo a jakým porostem se živilo. Dále je pak určující, zda se pohybovalo v ohraničených oborách, na farmě, anebo mělo možnost volného pohybu i tam, kde to ani není žádoucí například i na skládce, jejíž porost není zrovna vhodný pro spásání zvířetem, jež má konzumovat člověk.
Maso musí dozrát
Máme-li vybrané maso, můžeme se zamyslet nad správným zpracováním.
Kuchyňská úprava zvěřiny není složitá, ale vyžaduje dodržení určitých zásad. Správné odležení masa je z hygienických i chuťových důvodů tím nejdůležitějším.
Zrání zvěřiny probíhá podobně jako u hovězího masa, tedy pozvolna. Výjimku tvoří zvěřina získaná tradičním odstřelem při honu (ne porážkou), která obsahuje ve tkáních velké množství krve. To je jeden z důvodů její zvláštní chuti a tmavého zbarvení, ale také se proto rychle kazí. Měla by být co nejrychleji spotřebována .
VYZKOUŠEJTE
Kančí hřbet s ořechovou omáčkou
Zvěřinové ragú s ovocným měšcem
Pečeně z divočáka s houbovými knedlíky
Vhodné přílohy
Jako přílohu podáváme ke zvěřině rýži, brambory v různé úpravě včetně jemných bramborových knedlíků, knedlíky houskové, slané rohlíky, rozpečené žemle, francouzský salát. Dobré je myslet také na kompoty, které jsou ke zvěřině obzvlášť chutné.