VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební údržbáři budov 13 500 Kč Stavební údržbáři budov Stavební údržbáři budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Osobní kontakt po telef. domluvě; Požadavky: řidičský průkaz skupiny B, manuální zručnost, zodpovědnost, samostatnost, svědomitost, praxe na obdobné pozici výhodou, ne podmínkou., Náplň práce: technická správa svěřené budovy, drobné opravy a zednické práce, výmalba prostor, údržba okolí budov (zametání, sekání trávy), zajištění pořádku v objektech. Kontakt: telefonicky, e-mailem, osobně po předchozí telef. domluvě.. Pracoviště: Profi údržba s.r.o., Jesenická, č.p. 241, 788 14 Rapotín. Informace: Kateřina Ptáčková, +420 724 344 225. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič MKD + vnitro. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Přidán osobní kontakt; Nástup ihned. Praxe v MKD, ŘP "C", "E", profesní průkaz. Znalost cizího jazyka výhodou. Práce v rámci EU. Pružná pracovní doba - dle domluvy. Mzdové podmínky budou upřesněny při osobním jednání. Kontakt: po telefonické dohodě možný osobní kontakt, e-mailem.. Pracoviště: Kühnel sped s.r.o. - prac., Šumperská, č.p. 368, 788 13 Vikýřovice. Informace: Václav Kühnel, +420 603 509 311. Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Fotograf, kamereman a 15 000 Kč Ostatní fotografové Grafik. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AKTUALIZACE 16.10.2018!!!, První kontakt písemný!!!, , Požadavky zaměstnavatele: , - samostatnost odborné zkušenosti vítány, - práce v grafických programech, , Pracovník v provozu reklamního studia, návrhy a grafické zpracování podkladů, tisk bannerů a velkoplošné fotografie. , , Místo výkonu práce: Ostružná, , Zájemci se mohou hlásit: , - na e-mail: muselik@mmgate.cz. Pracoviště: Logoservis s.r.o.- pracoviště., 788 25 Branná. Informace: Miloslav Muselík, +420 737 261 319. Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Seřizovač, obsluha CNC. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, - seřízení a rozjetí opakované výroby na CNC strojích (CNC vertikální frézy, CNC obráběcí centra, CNC soustruhy) a následná obsluha strojů,, - kontrola obrobených výrobků (práce s měřidly - kalibry, mikrometry.....), - práce v oberačním systému Heidenhain, Fanuc, - směnnost - třísměnný provoz, , Požadujeme:, - vyučen ve strojírenském oboru, - praxe min. 1 rok jako obráběč, obsluha CNC, - praxe v operačním systému Heidenhain, Fanuc výhodou, - dobrá orientace ve výkresové dokumentaci, - spolehlivost a flexibilita, , Nabízíme: , - zázemí stabilní české společnosti s dlouholetou tradicí , - týden dovolené navíc, , - dotované podnikové stravování, cena oběda 29,-Kč, , - roční odměny , - mimořádné odměny k pracovnímu a životnímu jubileu , - příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění pro stálé zaměstnance 700,- měsíčně, , - zvýhodněný mobilní tarif pro zaměstnance i jejich rodiny. , , Zasláním životopisu souhlasíte se zpracováním a nezbytným uchováním poskytnutých osobních údajů společností KUBÍČEK VHS, s.r.o. pro účely žádosti o zaměstnání. Tento souhlas můžete písemně odvolat.. Pracoviště: Kubíček vhs, s.r.o., Maršíkovská, č.p. 615, 788 15 Velké Losiny. Informace: Lucie Moláčková, +420 583 364 113;.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby 2018, ilustrační foto.

Desítka žalob na volby, ze Slatinek dvě

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Řidič v Bludově havaroval opilý. Takto to dopadlo

Dopravní nehodu řešili ve středu 17. října krátce po poledni policisté v ulici Adolfa Kašpara v Bludově.

Draci mají z nekonečného utkání v Opavě pouze bod

Vstřelit v hokeji za tři zápasy stejný počet branek není pro žádný tým dobrá vizitka. Přesně to se stalo šumperským Drakům.

Papírna v Olšanech rozjela miliardovou investici

Asi každý kuřák se setkal s cigaretovými papírky Vážka. Ne každý už však ví, že se vyrábí v Olšanech na Šumpersku. Zdejší OP papírna mohutně investuje. Za více než 3,8 miliardy korun buduje novou výrobní linku na tenký nízkogramážní papír.

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT