Oheň se v přízemí chaty rozšířil 4. prosince časně ráno. Plameny zasáhly dvě garáže a tři pokoje chaty, škoda byla vyčíslena na 900 tisíc korun.

„Požár způsobila technická závada na elektroinstalaci sněžné rolby, která stála v jedné z garáží. Vyšetřovatelé hasičů tak vyloučili spekulace, že by chtěl chatu někdo úmyslně zapálit a vybral si k tomu navíc svátek svaté Barbory," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Petr Kůdela.

Hmotné škody jsou značné. „Největší částku, zhruba čtyři sta tisíc korun, představují dvě zničené sněhové rolby v garážích. „Okolo sto tisíc korun je také škoda na uskladněném zahradním nábytku letní restaurace, zbývajících asi čtyři sta tisíc korun připadá na dvě zničené garáže a tři dva vyhořelé a poškozené pokoje," vyjmenoval Petr Kůdela.

O požáru se hasiči dozvěděli krátce před sedmou hodinou ráno od personálu chaty. V objektu se nenacházeli žádní hosté. Zaměstnancům se ještě podařilo zachránit sněžný skútr a automobil. Oheň hasiči dostali pod kontrolu za necelou hodinu. Provoz horské chaty požár nepřerušil.

Chata Barborka v katastru obce Malá Morávka v bruntálském okrese byla postavena v roce 1943, za války sloužila Němcům. Z chat na svazích Pradědu je nejmladší. O pět let později zde vznikla Horská služba Jeseníky. Pohodlná asfaltová cesta vede k objektu od 80. let minulého století.

U požáru horského turistického objektu hasiči v regionu nezasahovali poprvé. Naposledy v březnu roku 2012 plameny poničily budovu rozestavěného hotelu Vista v rekreačním rezortu Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem. Stavba byla těsně před dokončením, škody se pohybovaly v řádu desítek milionů korun. Na místě tehdy plameny likvidovalo devět hasičských jednotek.
O Velikonocích v roce 2002 požár zlikvidoval Alfrédovu chatu, která stála pod hlavním jesenickým hřebenem mezi sedlem Skřítek a Malou Morávkou. Do současnosti se ji nepodařilo obnovit, turistům zde dnes slouží pouze malá chatka s občerstvením.