Babiš v nedělním duelu ČT odpovídal na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a poslat v případě napadení Polska či pobaltských států do těchto zemí například vojáky. „Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru,“ prohlásil. Dodal, že chce mír, a ne válku a že by „v žádném případě neposílal naše děti a děti našich žen do války“.

Později na sociálních sítích výroky korigoval s tím, že by závazky v případě napadení spojenecké země „pochopitelně dodržel“.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis před jednáním v Bruselu, 23. ledna 2023
Pobaltští ministři zkritizovali Babišova slova. Naše země by Česku pomohly, míní

„Zásadně odmítám snahu překrucovat moje výroky, které padly během včerejší (nedělní) debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke třetí světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné,“ uvedl Babiš.

Podotkl, že to napsal i polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému a požádal také prezidenta Miloše Zemana, aby totéž sdělil svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi při úterním setkání v Náchodě.

ČR je členem Severoatlantické aliance od roku 1999, stejně jako Polsko. O trojici pobaltských zemí se NATO rozšířilo o pět let později.

Pavel: Takový chaos si nemůžeme dovolit 

Babišův protikandidát Pavel dnes na twitteru uvedl, že princip kolektivní obrany je páteří NATO. Babiš ho podle něj v neděli popřel. „Později si uvědomil, co provedl, a opravoval se. Kdyby to udělal jako prezident, byl by to skandál v celém NATO. Takový chaos si dovolit nemůžeme,“ napsal bývalý vysoký představitel české armády a NATO.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval k tomu, aby se prezidentský volební souboj vedl s ohledem na zájmy a závazky České republiky. Česko musí být ve vlastním zájmu vnímáno jako seriózní spojenec a partner, sdělil ČTK. Babišova slova vyvolala ohlas v zahraničí, kritizovala je také řada vládních politiků, kteří je označili za mezinárodní ostudu, hanbu, zradu či podraz.