Pavel také Cchaj Jing-wen poděkoval za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách. O telefonátu informovala s odvoláním na kancelář prezidentky také agentura Reuters, která jej označila za diplomatický průlom.

Hovor podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes podle Reuters uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu. Deník N dnes uvedl, že česká diplomacie potvrdila, že čínské ministerstvo kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu a vyjádřilo znepokojení.

„Můžeme potvrdit, že čínské ministerstvo zahraničí telefonicky kontaktovalo naše kolegy ze zastupitelského úřadu v Pekingu. Čínská strana vyjádřila znepokojení nad mediálními informacemi o připravovaném telefonátu zvoleného prezidenta s tchajwanskou prezidentkou,“ napsala ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Například necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem telefonoval s Cchaj Jing-wen i Donald Trump v roce 2016. Čínské ministerstvo zahraničí tehdy proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA, aby nadále dodržovaly politiku jedné Číny.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

Nově zvolený prezident Petr Pavel.
Reformy penzí a daní jsou nezbytné, říká Pavel. Je nutné je ale lidem vysvětlit

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan je podle bývalého vysokého představitele české armády a NATO majoritním výrobcem některých technologií, je proto v zájmu ČR, aby s ním udržovala obchodní a třeba i vědecké vztahy.