Volební účast v prezidentských volbách se v pátek večer v některých okrscích pohybovala kolem 50 procent. Vyplývá to z vyjádření členů volebních komisí a zástupců úřadů, které ČTK oslovila. Na některých místech je tak zatím účast vyšší než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů. 

Nešťastná událost se stala v jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek a před vložením svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo. „Upadl do bezvědomí a už se ho nepodařilo zachránit. Muž na místě zemřel,“ sdělila mluvčí policie Ilona Gazdošová. 

Trojice favoritů již odvolila 

Bývalý premiér a jeden z favoritů voleb Andrej Babiš odevzdal svůj hlas již krátce po otevření volebních místností, a to v Průhonicích. „Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti. Myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než koho podporuje vláda,“ prohlásil.

Za úspěch by Babiš považoval svůj postup do druhého kola voleb. Pokud by ve volbách neuspěl, zůstane předsedou hnutí ANO. Kandidaturu například do Senátu nezvažuje.

Andrej Babiš v prvním kole prezidentských voleb.
Kandidáti u uren: Babiše obklopili fanoušci, Nerudovou doprovodila rodina

Obklopen novináři v malé místnosti obecního úřadu v Černoučku na Litoměřicku vhodil hlas do urny další z favoritů volby Petr Pavel. Odpověď na dotaz novinářů, co si od voleb slibuje, nehledal dlouho. „Vítězství,“ řekl Pavel. Procentuálně ho ale naznačit nechtěl. „Přesný výsledek si netroufám odhadovat,“ dodal kandidát, který zmínil také zájem vrátit prezidentskému úřadu důstojnost. 

„Teď se naobědváme a pak půjdeme na pivo,“ prozradil své páteční plány možný budoucí prezident s tím, že v sobotu by se rád proletěl nad regionem se startem z roudnického letiště.

Prezidentský kandidát Petr Pavel svůj hlas odevzdal v Černoučku na Podřipsku. Zájem médií byl veliký.Prezidentský kandidát Petr Pavel svůj hlas odevzdal v Černoučku na Podřipsku. Zájem médií byl velikýZdroj: Deník/Karel Pech

S doprovodem dvou desítek novinářů a své rodiny odevzdala svůj hlas v prezidentských volbách v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí také kandidátka Danuše Nerudová. „Tyto volby jsou o budoucnosti a směřování naší země. Už jsme velmi dlouho přešlapovali na místě. Já bych si velmi přála, abychom příštích pět let pracovali na tom, abychom se stali moderním státem a moderní společností,“ uvedla.

„Slibuji si od těchto voleb signál pro všechny občany, kteří by se chtěli podílet na změnách. A budu ráda, když tento příběh, který jsem prošla a došla jsem až sem, bude sloužit všem ostatním, že nemusí sedět v koutě, a že skutečně mohou být aktivní, a že se mohou stát hybatelem změn a zasadit o to, aby se nám v této zemi žilo líp,“ pokračovala adeptka na první českou prezidentku.

Podnikatel Karel Janeček hovoří s novináři poté, co odevzdal na ministerstvu vnitra v Praze petiční archy a přihlásil se ke kandidatuře na prezidenta, 8. listopadu 2022
Janeček napsal na volební lístek Pavla své jméno. Hlas může být platný

Svůj hlas již v lánské škole odevzdal i končící prezident Miloš Zeman, který následně novinářům sdělil, že za nástupce chce někoho s velkými politickými zkušenostmi. „Protože člověk který v politice prakticky začíná a tyto zkušenosti nemá, je rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe,“ zdůraznil. „Když nemá velké politické zkušenosti, tak sice přinese něco zajímavého a nového, ale jenom ve stejném smyslu jako v matematice existují záporná čísla. A my potřebujeme spíše čísla kladná,“ doplnil.

Jak volili další prezidentští kandidáti 

Prezidentský kandidát Tomáš Zima ve volební místnosti řekl, že věří ve svůj postup do druhého kola. Pozastavil se nad rozdělováním kandidátů na tři favority a ostatní. „Slibuju si od těchto voleb, že zvolen bude prezident či prezidentka, který bude hájit demokratické principy a důstojně reprezentovat naši zemi,“ řekl po volbě novinářům. Lidé by podle něj měli přijít volit, volit srdcem a nepodlehnout mediální masáži.

Další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer by pokládal za úspěch svůj postup do druhého kola volby. Dodal ale, že je realista. Jaký očekávat výsledek neví, a to i po zkušenostech ze své kandidatury před pěti lety. „V minulých volbách mi předpovídali jedno, dvě procenta, a měl jsem pak 8,8 procenta. Možná, že to bude méně, možná, že to bude více,“ pokrčil rameny.

Marek Hilšer u prezidentských volebMarek Hilšer u prezidentských volebZdroj: Profimedia

Jaroslav Bašta (SPD) v Praze 6 po odevzdání hlasu v prezidentských volbách uvedl, že věří ve svůj postup do druhého kola. Řekl, že neuvažuje o počtu získaných hlasů, ale evidentně by to muselo být někde nad 20 procenty. V případě neúspěchu by ve druhém kole voleb hlasoval, do urny by však vhodil prázdný lístek. 

„Pokud jde o mé příznivce, tak je asi moc motivovat nemusím. Budu apelovat na ty nerozhodnuté, aby pochopili, že to jsou jedny z opravdu důležitých voleb. V našem volebním systému se jedná o volby, kde se rozhoduje skoro stejně jako v referendu. A toto je v jistém smyslu referendum o lepší budoucnosti České republiky, a nebo o pokračování v úpadku, který teď zažíváme,“ řekl Bašta.

Prezidentské volby 2023 - osm kandidátů
Komu dát hlas ve volbách? Nabízíme stručné odpovědi kandidátů na důležitá témata

Volba rozhodne o budoucnosti ČR, hlava státu má vliv a významné pravomoci, řekl kandidát na post prezidenta a senátor Pavel Fischer. „Rozhodujeme o budoucnosti České republiky, proto jsou tyto volby důležité. Hlava státu má obrovský vliv a také významné pravomoci, proto je důležité, aby občané dnes přišli volit,“ zdůraznil.  

S odhadem svého výsledku byl opatrný. Jsem optimista a rád soutěžím, takže se nechám rád překvapit. Já důvěřuji voličům, že přijdou ve velké síle a že si vyberou správně,“ řekl. Za úspěch by považoval výsledek, kterým by překvapil, podobně jako před pěti lety. „Kdy jsem překvapil deseti procenty,“ připomněl. 

Osm prezidentských kandidátů 

Za nejvážnější uchazeče jsou označováni bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Odborářský předák Josef Středula, který však mezi favority nepatřil, z voleb odstoupil. 

Prezidentské volby na drive-in stanovišti ve Svitavách.
Za celý den čtyři voliči. Propadák drive-in voleb zaplatí daňový poplatník

Za otevřený považují výsledek nadcházejících prezidentských voleb v Česku zahraničí média. Šance na vítězství podle nich mají Babiš, Pavel i Nerudová. Hlasování označují za konec Zemanovy éry. O možných dopadech voleb na českou podporu napadené Ukrajině píšou především polská a ruská média.

Jak volit prezidenta? 

Volit mohou všichni čeští občané, a to i prvovoliči, kteří 18. narozeniny oslaví teprve tuto sobotu. Volební místnosti najdou ve veřejných budovách podle místa bydliště. Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav.

Policisté z místního oddělení v Domažlicích kontrolují volební okrsek v Mrákově. Policie ČR pravidelně dohlíží na bezproblémový průběh voleb.Policisté z místního oddělení v Domažlicích kontrolují volební okrsek v MrákověZdroj: Deník/Zdeněk VAIZ

Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický volí v prezidentských volbách, 13. ledna 2023, Tel Aviv, Izrael.
Chtějí změnu, volí takticky. Češi v Německu mají o volbu prezidenta velký zájem

Spolu s prezidentskými volbami se v desítce obcí konají místní referenda. Probíhají v osmi krajích a také v pražských Řeporyjích. Většinou se týkají plánované výstavby, v Kladně je předmětem referenda zákaz hazardu ve městě.

Češi volí i v zahraničí

První volební den v Česku začal v době, kdy kvůli časovému posunu například na zastupitelských úřadech v Austrálii už skončil. Na českém velvyslanectví v Berlíně během první hodiny hlasovalo několik desítek Čechů, v Bratislavě vytvořilo několik desítek Čechů frontu. Hodinu před zahájením hlasování v Česku začali volit krajané v Británii, na ambasádě v Londýně jich čekalo přes tisíc. Velký zájem voličů je i na české ambasádě v Bruselu. Velvyslanec Pavel Klucký očekává, že účast předčí předloňské parlamentní volby a že přijdou téměř dvě tisícovky voličů.

Zhruba dvacet Čechů přišlo volit na velvyslanectví v Kyjevě, volby se tam zatím odehrávají v klidu. Kdyby to však kvůli bezpečnostní situaci bylo nutné, je ambasáda připravena hlasování přerušit. Voliči jsou i proto informováni o nejbližším krytu. Prezidenta volili i čeští vojáci na misích. Nejvíc jich nyní slouží na Slovensku, kde byla zřízena volební místnost přímo v místě nasazení.