Beskydy

Pohoří na severovýchodní Moravě se vyznačuje hlubokými údolími a velkým převýšením hor. Přesto i zde najdete nenáročné cyklistické trasy vedoucí po vrstevnicích. Na některých místech můžete i vyjet autem nebo autobusem do větší nadmořské výšky a vydat se na pohodovou procházku s kočárkem nebo s dětmi na odrážedlech.

Tip na rodinný cyklovýlet:
Cyklostezka Bečva ze Vsetína do Valašského Meziříčí vede rovinatým terénem přes Pržno, Mikulůvku, Bystřičku a Jarcovou do Valašského Meziříčí. Celková délka cyklotrasy je 43 km (tam a zpět), anebo 22 km, když zpátky pojedete vlakem.

České středohoří

Vzniklo sopečnou činností, nejvyšší horou je Milešovka (837 m n. m.). Výjimečně úrodným a hlubokým údolím protéká řeka Labe. Mezi další větší toky patří Ploučnice, Bílina a Ohře, které jsou přítoky řeky Labe.

Tip na rodinný cyklovýlet:
Labská stezka z Ústí nad Labem do Děčína vede téměř celá po asfaltové cyklostezce na pravém břehu Labe. Na stezku se tedy bez obav můžeme vydat i s cyklovozíkem nebo na in-line bruslích. Ke zpáteční cestě lze využít vlak. Celková délka cyklotrasy je 29 km, pokud při návratu využijete vlak.

Mohyla míru
Po stopách císaře Napoleona

Kokořínsko

Kokořínsko bylo v roce 1976 vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí. Návštěvníky si získává vysokou lesnatostí, zachovalou architekturou a pískovcovými skálami. Nad Kokořínským dolem se pak vypíná hrad Kokořín.

Tip na rodinný cyklovýlet:
Okruh ze Želíz přes Dolní Zimoř, kolem jeskyně Klemperka, přes Dobřeň, Dolní Vidim a Tupadly. Cyklotrasa vede zčásti po asfaltových a lesních cestách, zčásti po vedlejších silnicích s velmi malým provozem. Místy je terén náročnější, není proto vhodný pro cyklovozíky a nejmenší cyklisty. Celková délka cyklotrasy je 28 km a jsou na ní dvě krátká strmá stoupání.

Vysočina

Zvlněnou vrchovinu, rozčleněnou táhlými kopci a údolími, generace jejích obyvatel proměnily v harmonickou kulturní krajinu s množstvím lesů, ale i polí, luk a pastvin. Potoky a řeky jsou přehrazeny hrázemi a vodní plochy rybníků a nádrží plní funkce od hospodářských přes rekreační až po krajinotvorné.

Tip na rodinný cyklovýlet:
Cyklotrasa ze Žďáru nad Sázavou přes Polničku na Velké Dářko vede po rovině, z větší části po asfaltové cyklotrase, z menší po polní a lesní cestě. Je vhodný pro rodiny s dětmi i jízdu s cyklovozíkem. Cestou si můžete udělat přestávku v areálu Pilák, uvidíte sochy v přírodě od Michala Olšiaka, v létě je možné se vykoupat ve vodních nádržích Pilská a Velké Dářko a děti jistě ocení zastavení v Salon Expres Vagon v Polničce. Cyklotrasa má 20 kilometrů, zpátky do Žďáru se vrací stejnou cestou.

V sedle. Asi největší předností jízdy na kole je možnost přizpůsobit vyjížďky různým potřebám a situacím.
Velký průzkum o cyklistice: Češi za kolo dávají majlant

Českosaské Švýcarsko

Oblast v severních Čechách při hranici s Německem nabízí pohledy na výjimečná skalní města a útvary pískovcového typu. V roce 2000 bylo České Švýcarsko vyhlášeno národním parkem.

Tip na rodinný cyklovýlet:
Značená asfaltová cyklotrasa vedoucí srdcem Českého Švýcarska vás zavede z obce Doubice až k Malé Pravčické bráně. Je středně náročná, sklon je povětšinou mírný, ale vyskytují se i krátká strmější stoupání, kde si méně zdatní cyklisté „dají do těla“. Celková délka cyklotrasy je 34 km, zpátky do Doubice se vracíte stejnou cestou.

Vinařské stezky

Vybrali jsme čtyři z moravských vinařských stezek, které nabízejí 1200 km ucelených cykloturistických tras. Pohodový terén si užijí děti na maximum a vy můžete navíc degustovat!

Bzenecká: 30 km
Nejkratší vinařská stezka je svou délkou i profilem jako stvořená pro rodinný výlet. Několik kopečků v severní části etapy spadá do východního výběžku Kyjovské pahorkatiny, okolí centra oblasti tvoří roviny Dolnomoravského úvalu.

Uhersko-hradišťanská: 75 km
Převážně rovinatá trasa je ideální pro celodenní rodinný výlet. Vede povětšinou jen mírně zvlněnou pahorkatinou, po klidných silnicích a cyklostezkách.

Barevné ladění. Doplnění dalším detailem v barvě kola je jednou z možností, jak bicykl v interiéru „ukotvit“.
Milujete cyklistiku? Pusťte kolo dovnitř

Mikulovská: 82 km
Uzavřený okruh kopíruje hranice Mikulovské vinařské podoblasti, převážně rovinatý průběh trasy rámují vody řeky Dyje, rybníků a Novomlýnských nádrží. Jižní část okruhu prochází Lednicko-valtickým areálem.

Znojemská: 165 km
Nejdelší vinařská stezka spojuje pětapadesát vinařských obcí. V oblasti, které dominují aromatická bílá vína, si na své přijde skutečně každý – od vyznavačů rovných silničních úseků a pohodových cest mezi poli a vinicemi až po milovníky náročnějších terénů, kteří si nejlépe vychutnají národní park Podyjí a lesní partie úseků severně do Znojma.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik