Na návštěvě u známých mě zaujala rostlina, o níž pan domácí hovořil jako o šáchoru nebo také o papyru. Chtěl bych rostlinu také pěstovat. Nějaké rady jsem si sice z návštěvy odnesl, ale rád bych znal názor odborníka, ptá se Josef Karlík.

Zahrádkář František Šimon
I v devadesáti ho práce na zahrádce těší a udržuje v kondici

Váš známý s největší pravděpodobností pěstuje šáchor papírodárný (Cyperus papyrus). Ve starém Egyptě rostl na březích Nilu skoro všude a staří Egypťané z něj začali vyrábět materiál, papyrus, na který psali dlouhé tisíce let. Ten však měl nevýhodu – když zvlhnul, netrvalo dlouho a rozpadl se.

V Evropě tedy papyrus od 2. století př. n. l. postupně nahradila upravená zvířecí kůže – pergamen – a zhruba od 12. století pak čínský vynález, celulózový papír, jemuž dal starověký papyrus jméno. Dnes již lidé asi sotva dokážou vyrobit stejně kvalitní papyrus na psaní jako staří Egypťané. Nicméně pokud se rozhodnete šáchor doma pěstovat, můžete zkusit si tento prastarý materiál vyrobit.

Nadměrná zálivka neuškodí

A jak doma šáchor pěstovat? Jak již jsem zmínil, šáchor rostl přímo u Nilu a k růstu tedy potřebuje nadbytek vláhy a teplo, stejně jako odpovídající substrát. Běžně prodávané jsou příliš lehké a proto je třeba do nich přidat jíl, rybniční bahno nebo alespoň těžkou zeminu. Nádobu s takto vylepšeným substrátem dejte do hluboké podmisky, ve které bude stále voda. Šáchoru nadměrná zálivka neuškodí. Protože potřebuje i vysokou vlhkost vzduchu, je třeba celou rostlinu často rosit. Přihnojovat můžete tekutým hnojivem. Také mu prospívá pravidelné větrání.

Květy levandule mají v domácnosti velmi rozmanité použití.
Pěstujte levandule. Tiší bolesti a uklidní pocuchané nervy

Množit se dá dělením trsu nebo řízkováním. Pokud vám váš známý dá k dispozici svou rostlinu, půjde to docela rychle. Odřízněte z ní konec listu, který vypadá jako paraplíčko, a konce lístků zkraťte. Aby zakořenil, musíte jej však do substrátu zapíchnout „vzhůru nohama“. Nebo ho takto položte na hladinu vody. Po čase z řízku začne růst nová rostlinka, kterou stačí zasadit – pokud jí zajistíte dostatek vlhkosti a čerstvého vzduchu, bude se jí u vás určitě dařit.

Ze vzrostlého šáchoru pak list na psaní vyrobíte následovně:
Ze stonků odstraňte vnější zelenou část – získáte tak bělavou vnitřní dužinu, kterou na několik hodin namočte do vody. Jednotlivé proužky dužiny pak položte těsně vedle sebe, další vrstvu proužků položte kolmo, a to několikrát opakujte. Čím více vrstev, tím bude papyrus pevnější. Tuto několikavrstvou „rohož“ pak zatěžkejte a nechte vyschnout. Nerovné okraje zařízněte a získáte tak materiál třeba na originální psané přání k narozeninám.

PORADNA zahradníka Vlastimila Šindeláře