Otázky směřovaly také k tématu církevních restitucí, nástupu komunistů, omluvě církve za rekatolizaci či homosexualitě kněží.

Metropolita moravský Jan Graubner odpovídal on-line v pátek od 13.30 do 14.30.

On-line rozhovor najdete ZDE

PROFIL JANA GRAUBNERA

Quod dixerit vobis facite.

V překladu „Co vám řekne, učiňte", to je biskupské heslo Jana Graubnera.

Pochází z Evangelia podle Jana a o slovech Ježíše ho řekla Panna Marie apoštolům.

Olomoucký arcibiskup Jan GraubnerI Graubner své povolání bere jako poslání a vyznává názor, že církev není úřad, ale společenství živých lidí, kterému slouží, je mu prací i největším koníčkem.

Mons. Jan Bosco Graubner se narodil 29. srpna 1948 v Brně, vyrostl však ve Strážnici na Slovácku jako jedno z pěti dětí v živnostenské rodině.

Svůj vztah k Bohu získal především od matky a rozhodnutí stát se knězem v něm uzrálo už v dětství.

Gymnázium ho „nepřevychovalo", ovšem před seminářem musel ještě na rok do továrny, aby se takzvaně kádrově „vylepšil". V roce 1968 se na původ už neptali a cesta k teologickému studiu v Olomouci byla otevřená.

Kněžské svěcení přijal v červnu 1973. Působil jako kaplan ve Zlíně a ve Valašských Kloboukách. Od roku 1982 byl osm let farářem ve Vizovicích a současně administrátorem v Provodově a Horní Lhotě u Luhačovic.

V církevní hierarchii začal postupovat od března 1990, kdy se stal titulárním biskupem tagarijským a světícím biskupem v Olomouci.

Po smrti arcibiskupa olomouckého Františka Vaňáka v září 1991 převzal správu arcidiecéze.

A za rok pak nastoupil na Metodějův stolec v Olomouci jako 14. arcibiskup, do úřadu byl papežem Janem Pavlem II. uveden 7. listopadu 1992. V letech 2000-2010 byl předsedou České biskupské konference, v současnosti je jejím místopředsedou.

V roce 2000 inicioval vznik Tříkrálové sbírky, která za dobu své existence vynesla stovky milionů korun. Ty následně Charita používá na pomoc potřebným v Česku i zahraničí.  (mad, čtk)