Zapomeňte ale na kuře ze supermarketu a vydejte se do obchodu s potravinami, který vám nabídne farmářské nebo bio kuře, bez té spousty antibiotik a hormonů, chutnají totiž stokrát lépe, a navíc jsou nesrovnatelně zdravější.

Tato přednost vám dovolí krátkou přípravu bez marinování, která šetří čas i peníze, a nezabijete špičkovou přírodní chuť kvalitního masa překořeněním, glutamátem nebo zvýrazňovači chutě.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze koupit nejen farmářská kuřata, ale i další potřebné ingredience (zeleninu, domácí grilovací omáčky bez chemie) a výběr koření.

Farmářské kuře

Potřebné ingredience:
1 kuře, marináda
I
rajčatový protlak
sojová omáčka, sweet chilli, mletá paprika
mořská hrubá sůl, pepř
česnek, posekané čerstvé bylinky (libeček)
II
nebo oblíbená marináda s pivem:
3 lžíce olivového oleje
1 sklenička černého piva
sůl, pepř
2 stroužky česneku

Popis přípravy

Připravíme marinádu z předepsaných ingrediencí, míru solení a kořenění podle individuální chuti.

Kuře naporcujeme i s kůží, lze i vykostit, můžeme potřít olivovým olejem a položíme na středně rozpálený gril kůží dolů. Poprvé se obrací, až se přestane na gril lepit. Při střední teplotě grilujeme střídavě po obou stranách.

Až je maso propečené, potřeme připravenou marinádou a ještě chvilku necháme na grilu, marináda se ale nesmí spálit. Po vyndání z grilu nechte dvě minuty maso „odpočinout", bude šťavnatější.

Jako příloha se hodí grilované brambory nebo grilovaná cuketa s česnekem. (poh)