Pro volbu Rozbořila šéfem kraje hlasovalo všech pětatřicet zastupitelů za koalici uzavřenou mezii ČSSD a KSČM. Dvacet opozičních zástupců bylo proti.

Do funkcí nakonec usedla také šestice náměstků a čtyři další členové rady.

Zastupitelé z Koalice pro Olomoucký kraj, Občanské demokratické strany a z TOP 09 a Starostů chtějí oranžovo-červené většině dělat silnou opozici.

HLASUJTE: Toto je nová vláda Olomouckého kraje. Jak se vám líbí?

Jurečka: Varovný signál

Sotva složilo v zasedacím sálu v budově olomouckého magistrátu na Hynaisově ulici v Olomouci pětapadesát krajských zastupitelů své sliby, kterými se zavázali k výkonu funkce, přihlásili se ke slovu dva ze tří zástupců opozičních uskupení.

Stejně jako Jitka Chalánková z TOP 09 vyslal jasný vzkaz koalici lidovec Marian Jurečka.

„Je smutný fakt, že ČSSD, která vyhrála v našem kraji volby, se pro tuto koalici sama svobodně rozhodla, byť měla možnost utvořit koalici nekomunistickou. Nevím, jestli si členové ČSSD všímají, když chodí do svého sídla Lidového domu, plakety s desítkami jmen jejich předních členů, kteří byli za minulého režimu komunisty popraveni. Považuji tuto budoucí koalici za varovný signál pro celou veřejnost, protože reálně hrozí, že po příštích parlamentních volbách budeme sledovat vznik podobné koalice i na celostátní úrovni," pronesl Marian Jurečka z Koalice pro Olomoucký kraj.

Pětatřicet sociálně demokratických a komunistických zastupitelů nakonec zvolilo hlavou hejtmanství Jiřího Rozbořila. Poté se mikrofonu ujala jednička krajské kandidátky občanských demokratů Markéta Záleská, která se aktivně účastnila událostí listopadu 1989.

„Odpovědnost, že se KSČM vrací k moci, je jen a jen zodpovědností ČSSD. Naše role v opozici je nová, ale zhostíme se jí důsledně. Budeme kontrolovat každý krok této vlády tak, aby tyto kroky byly naplňovány v souladu se zájmy občanů Olomouckého kraje, a aby nebyly zpochybňovány kroky, které zde byly za 23 let vybudovány," vzkázala Markéta Záleská. Za všemi třemi výstupy opozičních zastupitelů následoval potlesk nejen od jejich stranických kolegů, ale také části přihlížející veřejnosti.

Černého omluva

Sociální demokraté, komunisté a hrstka přítomných lidí zatleskala po slovech čerstvě zvoleného hejtmana Jiřího Rozbořila.

Nový hejtman odmítl obvinění za odpovědnost návratu komunistů k moci. Zopakoval, že voliči během voleb vyjádřili jasný nesouhlas s vládní koalicí.

„Strašení komunistickou stranou po 23 letech od revoluce se mi nezdá být fér, zvlášť když bylo tisíce příležitostí, aby zde komunistická strana nebyla. Ona tady ale je a my ji musíme demokraticky respektovat. Výsledek koaliční dohody je dán vůlí občanů, která se projevila ve volbách," uvedl Jiří Rozbořil, kterému následně pogratuloval koaliční spojenec z KSČM Alexander Černý.

„Ne všechno se může líbit úplně všem. Za náš zastupitelský klub mohu deklarovat, že budeme dělat všechno, co bude v našich silách, abychom přesvědčili naše spoluobčany, že si důvěru, kterou nám volbou dali, zasloužíme a rozhodně je nezklameme," řekl Černý s tím, že za skutky spáchané v dobách bývalého režimu se jeho kolegové opakovaně ospravedlnili. Sám se pak přítomným v sále omluvil osobně.

Vizitka Jiřího Rozbořila (50), nového hejtmana Olomouckého kraje

Datum narození: 16. února 1962Jiří Rozbořil (ČSSD)

Vzdělání: Vysoká škola báňská, fakulta strojní a elektrotechnická, Ostrava

Dosavadní funkce: provozní náměstek ředitele Fakultní nemocnice Olomouc (od 2003); člen zastupitelstva města Olomouce (od 2006) a předseda klubu zastupitelů ČSSD (od 2009); místopředseda ČSSD v Olomouckém kraji (od 2010)

Kariéra: vedoucí výroby v Moravských železárnách Olomouc (1987–1992); soukromě podnikal v maloobchodu (1992–1998); řídil expanzi obchodních domů Kaufland ČR (1998–2002); od roku 2006 zasedá v olomouckém městském zastupitelstvu, v letech 2008 až 2010 byl členem rady města Olomouce

Členství a funkce v politických stranách: členem ČSSD je od roku 1995; od roku 2010 je předsedou Okresního výkonného výboru ČSSD v Olomouci a místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji

Rodina: ženatý, tři děti

(čtk)

O novém hejtmnovi - pár střípků

Kandidátem ČSSD na hejtmana se stal poté, co se dosavadní hejtman Martin Tesařík rozhodl post neobhajovat. Tesařík avizoval, že znovu kandidovat nebude, už v roce 2010, kdy byl zvolen senátorem.

„V příštím volebním období se chceme zaměřit hlavně na nezaměstnanost a vše, co s tím souvisí, jako je podpora dopravní infrastruktury nebo školství," řekl Rozbořil letos v červnu.

Ve volbách do olomouckého městského zastupitelstva před dvěma lety vedl vítěznou kandidátku ČSSD. Primátorem se ale nestal, protože radniční koalici nakonec sestavili zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Někdy býval označován za „stínového primátora".

V letech 2007–2011 byl členem představenstva Dopravního podniku města Olomouce. Od března 2011 je členem představenstva Technických služeb města Olomouce.

V roce 2002 aktivisté iniciativy Občané proti Paláci Morava (název obchodního centra) obvinili Rozbořila ze střetu zájmů – v regionu zastupoval investora obchodního centra a zároveň byl v majetkoprávní komisi města za ČSSD, která v té době vládla na radnici.

Složení Rady Olomouckého kraje

Složení Rady Olomouckého kraje