„Injektáž dělali, k průsaku by také nemělo docházet. Sledoval jsem celou stavbu," řekl například František Novák.

Mluvčí Povodí Moravy však vzkázal, že nejde o zásadní problémy.

„Odstranění vad nebude mít vliv na provoz vodního díla, nejsou plánované ani žádné uzavírky," ubezpečil Petr Chmelař, který také přidal informace k tomu, kde se objevily problémy.

Vlasové trhliny

„Ve spárách na dlažbě koruny hráze se objevily vlasové trhliny. Vzhledem k tomu, že se na práci vztahuje záruka, Povodí Moravy reklamovalo vady na dlažbě u dodavatele, který zajistí sanaci," upřesnil.Stačilo pár let a na hrázi je opět co opravovat. Povodí už provedlo reklamaci.

Na hráz se přijel při své nedávné návštěvě Prostějovska podívat také ministr zemědělství Marian Jurečka. On i jeho doprovod sestávající například z místostarostky Plumlova Gabriely Jančíkové tak získali představu o tom, jak závažné jsou závady na vodním díle.

„Od Povodí Moravy mám informaci, že je to běžná reklamace. Bylo řečeno, že praskliny jsou nepatrné a jde o drobnost jako u řady staveb. Nejsem kompetentní k tomu, abych zhodnotila, jestli je to chyba zvoleného materiálu, nebo samotné firmy," uvedla Gabriela Jančíková.

Zároveň však ocenila, že Povodí Moravy na nedostatky přišlo.

„Je dobře, že si toho všimli ještě v záruční lhůtě," uvedla.

Je špatné, že na vady došlo, říká starosta Mostkovic

Například pro starostu Mostkovic Jaroslava Pešku, v jejímž katastru hráz leží, však byla informace novinkou.

„Vím, že se kolem přehrady kopalo. Nic konkrétního ale nevím, nikdo mi nic neříkal. Je ale špatně, že na nějaké stavební vady došlo," řekl k záležitosti starosta.

Aktuálně je pak podle Petra Chmelaře už také jasné, kdy by mělo na opravy již opravené hráze dojít.

„Termín odstranění vad byl stanovený v závislosti na možnostech manipulace s hladinou vodního díla a dále s přihlédnutím na to, aby nebyla narušena turistická sezona," ubezpečil.

Lidem se nelíbí naplaveniny a zábradlí

Některé návštěvníky přehrady však podobná ujištění příliš neuklidnila. Jedni poukazují na naplaveniny, které lemují část břehů i okolí hráze, další pak na samotnou hráz a její estetičnost.

„Například zábradlí úplně nezvládli. Kdyby alespoň mezi kovovými částmi byly betonové sloupky, tak by vypadalo hezky. Ale takhle a s plastovými okny na věžičce je to hrůza," povzdychl si František Novák při pohledu na vodní dílo ze začátku dvacátého století.