Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

3.5.2014
SDÍLEJ:

Švédská kuchyně: masové koule s brusinkami.Foto: DENÍK/archiv

Zmínka o masových koulích se poprvé ve švédsky psaných knihách objevuje roku 1754, tehdy však byly spíše specialitou nedostupnou běžnému lidu. Výrazně se rozšířily s vynálezem mlýnku na maso. Masové koule jako tradiční součást kuchyně pochopitelně nejsou omezeny na Skandinávii. Jsou součástí italské, německé i české kuchyně.

Masové koule s brusnicovou omáčkou jsou však tradiční součástí švédské kuchyně. Jelikož je poněkud obtížné sehnat brusnicové plody či džemy u nás, vystačíme si s běžnými brusinkami.

Nejdříve si připravte brusinkovou omáčku. Do hrnce s hluboký dnem nalijte deci vody, přidejte brusinky, citronovou šťávu a kůru a přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a asi 15 minut vařte na mírném ohni. Mezitím namočte strouhanku v mléce, alespoň na třicet minut, než strouhanka mléko nasaje. Jakmile začnou brusinky pukat, přidejte cukr krupici a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Bude-li omáčka příliš kyselá, přidejte cukr, ale ne moc abyste nepřebili brusinky a citron.

A nyní na masové koule. Na pánvi rozpusťte trochu másla, osmažte cibulku a přidejte nové koření. Cibulku přimíchejte ke strouhance nasáté mlékem. Přidejte maso, vejce, sůl, pepř a řádně promíchejte. Vytvořte koule o velikosti většího vlašského ořechu. Na pánvi roztopte polovinu zbývajícího másla s trochou oleje. Přijdete masové koule a smažte do zlatova. Poté nechte masové koule trochu vychladnout. Zbývající máslo a olej rozehřejte na pánvi, přidejte mouku, dokud nenabere zlatavé barvy. Vyjměte pánev z ohně a přilívejte hovězí bujon, pečlivě míchejte s každou přidanou várkou. Položte pánev zpět na oheň a přiveďte k varu. Přidejte zakysanou smetanu. Uberte oheň, přidejte masové koule, pánev přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte trochu kopru a podávejte s připravenou brusinkovou omáčkou. Nejlepší jsou masové koule se šťouchanými brambory nebo těstovinami. Dobrou chuť, aneb se Švédy: Smaglik Måltid!

Ingredience: Brusinková omáčka: 500g brusinek, citronová šťáva, citronová kůra, 150 g cukr krupice.
Masové koule: 50 g másla, 1 najemno nakrájená cibule, nové koření, 100 g čerstvé - nejlépe tmavé - strouhanky, 150 ml mléka, 0,5 kg mletého hovězího a 0,5 kg vepřového masa, vejce, sůl, pepř, lžíce slunečnicového oleje, lžíce mouky, 400 ml hovězího bujónu, 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru, zakysaná smetana.

Autor: Redakce

3.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Ilustrační foto.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Nejlepší živnostníci kraje žijí momentálně na Šumpersku a Jesenicku. Vyplývá to alespoň ze soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Olomouckého kraje. Podnikatelé ze severu ovládli všechny tři vítězné pozice.

Novou dráhu na letišti vybudují až příští rok. Bude bezpečnější a méně hlučná

Nová moderní dráha na šumperském letišti začne sloužit až příští rok. Původně se měla pokládat ještě letos, ale radní soutěž na zhotovitele zrušili a vypíšou jí znovu.

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Zatímco v prvním vzájemném utkání proti opavskému Slezanu si Draci na své druholigové konto připsali jednoznačné vítězství, tentokrát neuspěli. Ve středečním duelu 12. kola těsně prohráli.

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Ani po více než deseti letech nevzala veřejnost ani učitelé sloučenou základní školu v Jeseníku za svou. Ukázala to nedávná analýza. Důsledkem může být, že velká část žáků při přestupu na druhý stupeň odchází do sousedních obcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení