Její podobu představili v úterý novinářům zástupci investora a samotný architekt Robert Bishop ze světově uznávané kanceláře Benoy.

Po obchodní galerii, která vyrůstá od začátku letošního roku v blízkosti olomoucké tržnice, tak tvůrci Šantovky ukázali další objekt, jehož výstavbu však může zhatit připravovaný nový územní plán města.

V pořadí již třetí výšková stavba ve městě by měla za zhruba tři až čtyři roky sloužit pro bydlení.

Jako špičkovou architekturu se světovou kvalitou označuje investor Šantovky rezidenční věž, jejíž podoba leží zatím jen na papírech. Ve skutečnosti by měla stát ve středu nové čtvrti na levém břehu Mlýnského potoka.

„Design dominanty má skutečně světovou kvalitu, je elegantní a subtilní zároveň. Budova je orientovaná směrem východ – západ, bude mít 75 metrů na výšku a 22 pater. Svojí prostorovou orientací nijak nezastiňuje historické centrum," uvedl Luděk Schmidt ze společnosti SMC Development, která je investorem Šantovky.

Vizualizace mrakodrapu na Šantovce

Vizualizace mrakodrapu na Šantovce

Vizualizace "mrakodrapu" na Šantovce Autor: Zdroj: Šantovka, ateliér Benoy

Nejsme v Londýně, ale v malém krásném městě

Podle tvůrce věže Roberta Bishopa, který vytvořil také podobu již vznikající obchodní galerie, je dominanta čtvrti navrhnuta tak, aby byla součástí nejen nově vznikajícího prostředí, ale také historického centra. Neměla by podle architekta narušovat pohled ani z blízka ani z větší dálky.

„Při výstavbě výškových budov vzniká vždy kontroverze. V tomto případě se nepohybujeme v centru Londýna nebo Varšavy. Jsme v malém krásném městě. Samozřejmě jsme pečlivě zvažovali rozměry věže, její proporce vůči okolí a pohled na městský horizont," poznamenal architekt Bishop.

Věž podle Luďka Schmidta poskytne zhruba necelou stovku bytů na prodej a nabídne kromě vlastního parkování v podzemí také přízemí s recepcí a zejména pak ve vyšších patrech vyhlídku do okolí. Za kolik bude možné v rezidenci koupit byt ale Schmidt neprozradil.

„Již nyní se ale ozývají zájemci," uvedl zástupce investora s tím, že začít stavět by se dle ideálního scénáře mohlo v roce 2014 a hotovo by mělo být v rozmezí od 16 do 18 měsíců po zahájení.

Vizualizaci nové stavby i práce ateliéru Benoy je k vidění v budově Přírodovědecké fakulty UP na třídě 17. listopadu a také v tramvajích a autobusech veřejné dopravy.

Ministerstvu se věžák nezamlouvá

To, jestli rezidenční sídlo na Šantovce obdobné výšky, jakou mají již dva postavené olomoucké věžáky, vznikne v zamýšlené podobě a rozměru, není jisté.

Ve všem bude jasno až po schválení nového územního plánu. Veřejné projednání návrhu územního plánu se dá očekávat až v příštím roce.

Během příprav podkladů podalo negativní stanovisko k výškovým stavbám Ministerstvo kultury ČR a Národní památkový ústav.

Záměr investorů Šantovky se nelíbí ani například občanskému sdružením Za Krásnou Olomouc, které na konci letošního května předalo olomouckému primátorovi Martinovi Novotnému petici proti výškovým stavbám.

„Panorama historického města je veřejnou hodnotou, která si zaslouží mimořádnou péči a ochranu. Je třeba odmítnout snahy o „privatizaci" této veřejné hodnoty úzkou skupinou majitelů výškových staveb, tím víc, je-li jejich motivací pouze vlastní zisk nebo dokonce jen okázalá exhibice," vytkl již před časem Rostislav Švácha, historik architektury a jeden z iniciátorů petice, pod kterou se podepsalo devět stovek lidí.

Olomoucká čtvrť Šantovka vzniká na ploše zhruba 11 hektarů. Kromě obchodní galerie, která se otevře příští rok na podzim, počítá investor s vybudováním zmíněné rezidenční dominanty území a kancelářské komplexu a obytné části s potřebným zázemím.

Přes území povede také nová tramvajová trať, která má v první části skončit u křižovatky ulic Rooseveltova a Trnkova.