Zhluboka se nadechnout a pak už jít jen rovnou za nosem.

To o víkendu úplně postačí návštěvníkům, kteří zamíří na Čokoládový festival v nákupní galerii Šantovka.

K vidění tam jsou různé druhy pralinek a obrovský výběr čokolád v mnoha tvarech, barvách a příchutích.

Nechybí ani tradiční tabulková pochoutka ochucená sušeným ovocem, exotickým kořením nebo zdobená ořechy či mandlemi.

Díky kuchařské show mohou návštěvníci zároveň načerpat inspiraci pro domácí přípravu netradičních pokrmů.

Přímo před jejich očima šéfkuchaři připravují hovězí a kuřecí steaky s čokoládovými omáčkami, bramborové taštičky, palačinky, sladké krémy nebo zdobené pralinky.

MasterChef 2012 Petr Jonáš v akci

Své umění v pátek v Olomouci předváděl vítěz soutěže MasterChef 2012 Petr Jonáš.

Během několika minut připravil hovězí flank steak s omáčkou z portského vína a čokolády a jako dezert pěnu s koktejlovou třešničkou.

„Na steak doporučuji použít vyzrálé maso například ze svíčkové nebo roštěné. Omáčka je pak otázkou pěti minut. Na tři porce stačí svařit 60 mililitrů portského vína se lžící balzamika, pak směs naředit 60 mililitry vývaru a ochutit 60 gramy hořké čokolády," poradil rychlý recept na valentýnskou večeři nebo nedělní oběd Petr Jonáš.

Zároveň prozradil, že tento pokrm sám vymyslel a vyzkoušel teprve před několika dny.

„V tuzemsku se s čokoládou jako součástí masových či slaných jídel teprve začíná pracovat. Naproti tomu v jihoamerické a středoamerické kuchyni je už běžně používanou surovinou v kombinaci s chilli, solí nebo dalšími druhy koření. Přidávají ji také do oblíbeného chilli con carne," vysvětlil šéfkuchař, který si rád pochutná na kvalitní tabulkové čokoládě nebo dezertu brownies.

Omamná vůně čerstvě rozpuštěné čokolády přilákala v pátek odpoledne do nákupní galerie stovky návštěvníků.

S přítelem na Čokoládový festival vyrazila také Jana Procházková z Olomouce.

„Ochutnali jsme luxusní pralinky a na předváděcí kuchařské akci také čokoládovou pěnu s třešněmi. Obojí bylo výborné. Určitě neodoláme a koupíme si ještě nějakou sladkost s sebou domů," poznamenala při prohlížení sortimentu prodejních stánků Olomoučanka.

Festival končí v neděli v 17:45.

Valentýnský recept na čokoládovou pěnu Petra JonášeDo speciální kovové lahve na přípravu šlehačky vložíme 8 polévkových lžic holandského kakaa, 6 lžic moučkového cukru a 430 mililitrů tučné smetany na šlehání. Pak použijeme šlehačkovou „bombičku" a máme hotovo. Pěnu podáváme ve skleničkách na šampaňské a ozdobíme koktejlovou třešní. Podle autora Petra Jonáše prý jen málokdo pozná, že pěna neobsahuje čokoládu, ale „jen" kakao.