Dosavadní nastavení někteří pacienti kritizovali. Parkování v areálu nemocnice bylo podle nich moc drahé.

„Je to pár let, co jsem v noci vezl manželku do porodnice. Zaparkoval jsem u kliniky a s manželkou byl po celou dobu porodu. Pak jsem s ní a holčičkou, která se nám narodila, pobyl ještě dvě hodiny. U výjezdu pak po mně chtěli něco přes 400 korun, což mě hodně zaskočilo. Sumu jsem u sebe neměl, takže jsem se vrátil zpět do porodnice, kde mi peníze půjčila maminka, co ležela s manželkou na pokoji. Jinak by mě z nemocnice nepustili," popisoval zkušenost Michal Kolář.

Čtvrtina původní ceny

Fakultní nemocnice dnes oznámila, že se rozhodla vyjít vstříc pacientům a na základě četných žádostí snížit poplatek za parkování na čtvrtinu původní ceny.

Změny v systému řízení dopravy uvnitř nemocnice čekají pacienty, zaměstnance a návštěvníky zdravotnického zařízení už v příštím týdnu – od 1. července.

Vedení největší nemocnice v Olomouckém kraji věří, že nová pravidla pro regulaci vjezdu, výjezdu, parkování a pohybu vozidel v areálu budou efektivnější a spravedlivější.

Za první půlhodinu parkování řidiči zatím platí 5 korun a za každou další půlhodinu 20 korun.

Podle nových pravidel to bude 5 korun za první půlhodinu a 10 korun za každou započatou hodinu.

„Je to velká pozitivní změna, a jsem přesvědčený, že je to změna také směrem k transparentněj­šímu a spravedlivějšímu systému. Podmínkou prováděných úprav parkovného v areálu nemocnice bylo, aby tato pravidla byla sociálně citlivá a co nejspravedlivější vůči všem našim pacientům, zaměstnancům i ostatním návštěvníkům nemocničního areálu," uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.

Konec výjimek

„Dosavadní systém, ve kterém figurovala řada výjimek, nabízel prostor pro obcházení pravidel, čemuž chceme zamezit. S poplatkem deset korun za hodinu se v České republice řadíme mezi nemocnice s nejnižší cenou za parkování," upozornil.

Od 1.července tak končí výjimky pro některé skupiny pacientů, které dosud platily pouze základní poplatek 5 korun. Od dalších poplatků byly osvobozeny. Jde o dětské pacienty, onkologicky nemocné či zdravotně postižené občany.

„Těžko můžeme spravedlivě rozdělovat pacienty na skupiny podle onemocnění a posuzovat, čí diagnóza je závažnější nebo kdo je na tom sociálně hůře. V českých nemocnicích se výše poplatků pohybuje od 10 až do 60 korun za hodinu. Nastavili jsme je na spodní hranici, aby nikoho příliš nezatížily, ale zároveň aby všichni měli stejné podmínky," vysvětlil Havlík.

V areálu olomoucké fakultní nemocnice je v současné době téměř 800 parkovacích míst. Za vjezd a pobyt vozidel v nemocničním areálu platí řidiči od roku 2004.

Denně projede závorami v ulicích Hněvotínská a I. P. Pavlova asi 2 000 vozidel.