Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.Foto: DENÍK/archiv

A co dobrého se bude péci? Tradiční slovinská potica. Ořechová roláda, která se připravuje zejména u různých slavnostních příležitostí je ve Slovinsku velmi oblíbená. Připravit si ji můžete i doma, zejména máte-li zásobu vlašských ořechů. Překvapte rodinu a kamarády netradičním dezertem.

Jak na to? Těsto a náplň se připravují zvlášť. Nejdříve tedy těsto. Do misky nadrobte kvasnice, přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Zamíchejte a uložte do tepla, aby vznikl kvásek. Poté mouku prosejte a smíchejte s kváskem. Rozpusťte máslo, přidejte zbylé mléko, cukr a olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promíchejte a přidejte k mouce. Je třeba směs dobře prohníst, aby vzniklo hladké těsto. Těsto uložte do tepla a nechte kynout. Mezitím, co vám těsto kyne, si připravte náplň. Pomelte ořechy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rum, smetanu, sůl a sníh ušlehaný z bílků. Poté těsto prohněťte a nechte kynout. Poté jej vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte do vrstvy asi centimetr silné, obdélníkovitého tvaru. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto, pak jej srolujte. Vložte jej do vymazané pečící formy. Rozšlehejte vejce a poticu jím potřete. Propíchněte ji naskrz dřevěnou tyčinkou. Poticu znova odložte do tepla, aby kynula. Až nakyne po okraj formy, pečte ji ve středně vyhřáté troubě hodinu. Až potica vychladne, pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť aneb Dober tek!

Ingredience: 40 g čerstvých kvasnic, 600 g pšeničné mouky, 3,5dl polotučného mléka, 100 g slunečnicového oleje, 3 vanilkové cukry, citrónová kůra, 5 žloutků, 5 lžící rumu, sůl,

600 g vlašských ořechů, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kůra, 2,5dl sladké smetany, sůl, 3 bílky, vejce, moučkový cukr.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Letiště v Šumperku. Ilustrační foto

Novou dráhu na letišti vybudují až příští rok. Bude bezpečnější a méně hlučná

Ilustrační foto

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Ani po více než deseti letech nevzala veřejnost ani učitelé sloučenou základní školu v Jeseníku za svou. Ukázala to nedávná analýza. Důsledkem může být, že velká část žáků při přestupu na druhý stupeň odchází do sousedních obcí.

Město strážníkům přidá na výplatě. A stále hledá nové

O zvýšení platů městských strážníků rozhodli šumperští radní. Budou dostávat o tři tisíce korun více než dosud. Město si tak chce městské policisty udržet a také nabrat nové lidi. To se zatím nedaří.

Senior v zatáčce sestřelil Alfu Romeo

Dvě auta se střetla v úterý 17. října po osmnácté hodině mezi obcemi Zábřeh a Rovensko.

VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

Mimořádně komplikovaným úkolem je vyproštění havarovaného autojeřábu z hrany dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Ani pátý den po nehodě práce ještě nezačaly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení