SLEDOVALI JSME: INAUGURACE PREZIDENTA ON- LINE VČETNĚ VIDEA ZE SKLÁDÁNÍ SLIBU

Z MORAVY DO PRAHY: Reportérka Deníku cestovala na inauguraci

Inaugurace očima politiků z regionu

Z Olomouce vyjel plný autobus, Augustin vstával už ve tři

Aby se mohl ve Vladislavském sále Pražského hradu zúčastnit uvedení Miloše Zemana do prezidentského úřadu, vstával místopředseda pro Moravu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI Radek Augustin v pátek ve tři hodiny ráno.

„Nechtěl jsem zaspat. Z Olomouce vyjížděl plný autobus v půl páté. Jeli lidé z Prostějova, Lipníka, Šumperka, Kojetína, Hranic a jiný obcí," řekl Augustin ve ti čtvrtě na deset dopoledne, krátce před zahájením inaugurace. Dodal, že dojeli načas a nálada byla cestou výborná, jen někteří doháněli spánkový deficit.

Prostějovské senátorce Boženě Sekaninové se inaugurace líbila

Inauguraci nového prezidenta na Pražském hradě přihlížela i prostějovská senátorka Božena Sekaninová.

„Slavnostní akt, na kterém se sešla spousta zákonodárců a hostů, se mi líbil. Od projevu Miloše Zemana jsem očekávala, že bude více státnický, ale oceňuji, že mluvil spatra," popsala své dojmy Božena Sekaninová. 

Komunista Nekl: Byl to velmi důstojný a emotivní obřad

„Byl to velmi důstojný obřad, který byl emotivní a také jedinečný tím, že šlo o jmenování prvního českého prezidenta zvoleného přímou volbou. Projev prezidenta Miloše Zemana mě zaujal tím, že v něm myslel i na obyčejné lidi. Pokud splní své sliby v něm uvedené, myslím, že naši republiku nečeká nic špatného," uvedl poslanec a přerovský zastupitel Josef Nekl (KSČM).

Primátor Martin Novotný: Typicky zemanovský projev

Za standardně zemanovský označil projev nového prezidenta olomoucký primátor Martin Novotný. Kvůli zdravotním potížím ho však mohl sledovat jen doma v televizi.

„Večer se mi udělalo špatně a bohužel jsem svou účast musel zrušit. Co se týče projevu, odpovídal podle mne důstojnosti chvíle a zvolenými tématy byl pro Miloše Zemana typický," řekl primátor.

Hejtman Rozbořil: Nejzajímavější byla zmínka o novinářích

Jako velkou čest a zážitek popsal své dojmy z inaugurace nového prezidenta hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

„Ponesu si to s sebou asi do konce života," řekl.

Ze Zemanova projevu ho nejvíce zaujala zmínka o novinářích a přidal se v ten moment k hromadnému potlesku. Miloš Zeman oznámil, že hodlá bojovat proti „ostrovům negativní deviace", za jejichž součást považuje kromě kmotrovské mafie a neonacistických bojůvek i podstatnou část českých médií.

Do Prahy vyjel Jiří Rozbořil v půl šesté ráno.

„Jako hejtmani jsme měli sraz u poslanecké sněmovny, a pak jsme jedním vozidlem přejeli na Hrad, usadili se a potom už to probíhalo tak, jak bylo vidět v televizi," sdělil sociálnědemokra­tický hejtman.

Do Prahy se svými kolegy z regionů opět zamíří příští středu, kdy je Miloš Zeman pozval na oběd.

„Nemám detaily programu, je to čistě oběd mezi hejtmany a neformální diskuze. Nepředkládám, že by se tam řešila nějaká zásadnější témata, spíše to bude jeden ze slavnostních aktů počátku prezidentova funkčního období," sdělil Rozbořil.

Hejtmani se dohodli, že Zemanovi předají dárky symbolizující jednotlivé kraje. Z toho Olomouckého dostane tvarůžky a speciál z litovelského pivovaru Gustav.