"Číslo se zdá být vysoké, ale má podle mého názoru své důvody. Myslím, že jsou lidé obecně k vakcínám a očkování zdrženlivější a volí i jiné formy ochrany. Navíc chtějí být očividně odpovědní a chránit nadále sebe i okolí, alespoň v těch rizikovějších místech a situacích," uvedl zakladatel Purtany Roman Spáčil.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Omezení pohybu a zavřené hospody. Co přinese návrat čtvrtého stupně?

Roušky, nákrčníky a respirátory se podle něj zařadí mezi běžnou součást životů, tak jako například v asijských zemích.

Aktuální průzkum dále ukázal, že 58 procent lidí v současnosti nosí jednorázové roušky, textilní roušky bez filtru má pak doma 52 procent lidí. Výměnným nanofiltrům pak dává přednost asi desetina populace. Skoro 80 procent lidí se navíc podle průzkumu před virem chrání posilováním imunity prostřednictvím konzumace ovoce a zeleniny, 68 procent je ještě doplňuje vitamíny. Třetina lidí také cvičí.

Obavy z očkování 

Dvě třetiny respondentů však uvedly, že ani po schválení účinné vakcíny se nenechají proti koronaviru očkovat - 45 procent lidí uvedlo, že je to z obavy o bezpečnost vakcíny, dalších 14 procent pak považuje očkování za zbytečné.

Testování na koronavirus
Dobrovolné testování na covid začne už ve středu. Je zdarma a pro každého

"Mám indikace, že pro mnoho lidí je vakcína připravena příliš narychlo, navíc spousta lidí očkování odmítá z mnoha důvodů. Skupina lidí, kteří se kloní k přirozenějším formám ochrany zdraví a k těm neinvazivním, je stále větší," dodal Spáčil.