„Naši terapeuti mají k dispozici ampule Corona+ a terapeutické protivirové Bicom programy na podporu imunity,“ píše společnost přímo na svém webu. To vše je podle ní zaměřeno právě na koronavirus a jeho prevenci. Jinak řečeno: pokud si lidé zaplatí terapii, lépe se proti této nákaze obrní. Terapie stojí asi 800 korun.

Panika při pandemii

Jenomže toto vyjádření popudilo část lékařské veřejnosti. Metoda je podle nich nedůvěryhodná a firma jen využívá strachu lidí z pandemie. Volají po jejím zákazu.

Na pardubickém letišti 1.4. přistál čtvrtý nákladní speciál Antonov An-124-100M Ruslan s dalším nákladem  zdravotnického materiálu a ochranných prostředků.
Na materiál čekaly stovky zdravotníků. Zdržela ho razítka

„Podvodníků, kteří se těmito metodami zabývají, je mnoho a společnost je bohužel stále toleruje. Pokud ale začnou zneužívat paniky ze současné pandemie ke svému obohacení, tak to už je podle mého názoru za hranou slušnosti i zákona,“ vysvětluje svou nevoli například Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu Akademie věd ČR.

Vysílané frekvence, které mají posilovat a léčit organismus, totiž podle něj nelze zaměřit. „Alespoň ne současnými vědeckými přístroji,“ doplnil docent Ditrich.

Podobně se vyjádřil i epidemiolog Rastislav Maďar. „Je to typický text reklamního sdělení na něco, k čemu chybí dostatek vědeckých dat. Veze se na vlně obav z koronaviru a snaží se toho obchodně využít ve svůj prospěch,“ uvedl Maďar.

Světový den hemofilie
Hemofilici měli strach z koronavirové infekce. Nyní mohou dostat léky až domů

Společnost ale namítá, že se přístroje Bikom používají v celé řadě zemí světa a mají výborné výsledky. „Ve Švýcarsku je dokonce tato metoda proplácena zdravotními pojišťovnami. Některé pojišťovny tuto metodu hradí také v Německu,“ uvádí firma na svém webu.

Redakci Deníku pak firma poslala také potvrzení, podle kterého je přístroj oficiálně registrován Státním ústavem pro kontrolu léčiv jako zdravotnický prostředek.

Kontrola není možná

To potvrdila i mluvčí ústavu Barbora Peterová. „Společnost Biomed cz je skutečně řádně registrována jako dovozce a distributor tohoto přístroje,“ napsala Deníku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Epidemii máme pod kontrolou. Zabránili jsme nekontrolovanému šíření

Jakákoliv kontrola nad účinky a využitím přístroje ale podle ní není možná, protože přístroj užívají jen taková zařízení, která neposkytují zdravotní služby. Jde výhradně o poskytovatele takzvané „alternativní medicíny“.

Z toho důvodu nechává firmu na pokoji i ministerstvo zdravotnictví. „Nedochází k porušování zákona – nabídka není formulována jako zdravotní služba,“ uvedlo.