Rok 2022 jsme odstartovali tématem hubnutí a přepálenými novoročními předsevzetími. A abychom to vyrovnali, v rozhovoru jsme mluvili s psychoterapeutem Jiřím Chválou o empatii, soucitu a vztahu k sobě i ostatním.

Ukázali jsme na varovné signály Alzheimerovy choroby, představili moderní elektroléčbu, prozkoumali léčivé účinky zázvoru a poradili jsme s jídelníčkem proti vysokému cholesterolu.

Zdroj: Deník/Ivana Zábranská

Bylinky, sny, fobie

Únorové číslo otevřel rozhovor o novém průzkumu v diabetologii s prof. MUDr. Martinem Prázným. Vyplynulo z něj, že cukrovkáři svému lékaři neříkají celou pravdu o své léčbě. Posvítili jsme si na zažívací neduhy a onemocnění trávicího ústrojí, na zneužívání antibiotik, stravování při bolestech zubů i na zdravotní benefity a rizika kávy.

„O závislostech a jejich léčbě jsme si v březnovém čísle povídali s profesorem Michalem Miovským, přednostou Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze. Připravili jsme pro vás přehled jarních bylinek a zamysleli se nad významem snů a fobií. Prozkoumali jsme zdravotní benefity chůze naboso a uvařili chutná jídla bez lepku,“ uvedla Ivana Zábranská, vedoucí vydání příloh Zdraví, Bydlení, Hobby a Ženy, které vycházejí vždy ve čtvrtek.

V květnovém čísle jsme mluvili o bzučení, pískání a drnčení v hlavě. Tinnitus, jeho příčiny a možnosti léčby nám objasnila lékařka Zuzana Veldová. Psycholog Boris Štěpanovič nám zase vysvětlil, že nemusíme být za každou cenu šťastní a že i špatná nálada má své výhody.

Květnové číslo se věnovalo strašáku s názvem Tinnitus.Zdroj: Deník/shutterstock


Prázdninové číslo jsme otevřeli rozhovorem o migréně s lékařkou Jolanou Markovou. Poradili jsme, co dělat se syndromem vyhoření v partnerském vztahu, jak si v létě uchovat zdravou kůži i vlasy a která očkování by čtenáři neměli před dovolenou vynechat.

Sexuální chování a chybějící vitamin D


O sexuálním chování, strastech intimního života i poruchách Čechů jsme si povídali s profesorem Petrem Weissem. Lékařka Jana Čepová zase v srpnovém čísle potvrdila, že celé populaci chybí vitamin D a že vyvážená strava je pro zdraví lepší než užívání multivitaminů. Před podzimem jsme čtenářům doporučili „generální“ prohlídku u lékařů a zaměřili jsme se na péči o oči.

Podzim je časem marodů. Proto jsme si posvítili na možnosti prevence i léčby nachlazení, viróz či chřipky. Věnovali jsme se také zdravotním následkům přílišného přemýšlení nebo psychologii partnera nemocného člověka.

Jedna ze studií prokázala, že vyšší riziko infarktu myokardu mají muži, ti, kteří se léčí se srdcem, a také ti, kteří provozují mimomanželský sex
Sladká smrt: Infarkt při sexu není výmysl. Jsou situace, kdy opravdu hrozí

V listopadu jsme s fyzioterapeutem Tomášem Rychnovským mluvili o rovnováze těla a mysli a do našeho hledáčku se dostalo také využití kvašených potravin v každodenní stravě.

„Vánoční číslo magazínu jsme věnovali správnému světlu, duševní pohodě i rizikům svátečního stravování. Čtenáři si mohli v rozhovoru s knězem a etikem Markem Orko Váchou přečíst o moderní vědě, o smyslu svátků i o novoročních předsevzetích. Čím jiným zakončit úspěšný rok v magazínu Zdraví?“ přiblížila Ivana Zábranská.