Budete po ní štíhlejší, chytřejší, snížíte riziko rakoviny v těle a detoxikujete si organismus, slibují propagátoři kurkumy. Jenže když jí je moc, může škodit.

Ve Francii a Itálii se desítky lidí potýkají se záněty jater a otravami. Na vině jsou zřejmě doplňky stravy, ve kterých výrobci účinky kurkuminu uměle posilují. Podle odborníků by měli být před výživovými doplňky na pozoru i lidé v Česku, zejména pokud užívají některé druhy léků.

Přibývá hepatitidy, kvůli koření

Na problém upozorňuje francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost. „V poslední době Itálie zaznamenala kolem dvaceti případů hepatitidy související s doplňky stravy obsahujícími kurkumu. Ve Francii je více než sto hlášení nežádoucích účinků, včetně patnácti hlášení hepatitidy, potenciálně souvisejících s konzumací potravinových doplňků obsahujících kurkumu nebo kurkumin,“ informoval systém sledování nežádoucích účinků potravin ANSES.

Kurkuma je koření, které je základní složkou oblíbených kari pokrmů z indické, thajské či perské kuchyně. V posledních letech nabrala na oblibě také kvůli tomu, že je řazena mezi takzvané superpotraviny s vynikajícími účinky na lidské zdraví.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100
Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Kurkumin přijatý z normálních porcí jídla ale příliš velký vliv na organismus nemá, čehož se chytli výrobci výživových doplňků. Začali proto vyrábět přípravky, v nichž je dostupnější.

Kurkumin se špatně vstřebává do krevního oběhu a je velmi rychle vyloučen z těla. „Výrobci vyvinuli různé přípravky, které mají tuto biologickou dostupnost zvýšit, a tím jeho účinky posílit,“ vysvětlila koordinátorka odborného hodnocení v ANSES Fanny Huretová.

Jednorázová nadměrná dávka kurkuminu není problém. „Velké dávky kurkumy se často konzumují, často jeden gram na osobu na den. To nemá toxický efekt, pokud je člověk zdravý,“ potvrdil vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.

Zdroj: DeníkPodle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je bezpečná dávka pro šedesátikilového dospělého 180 miligramů kurkuminu denně. Výživové doplňky hranici překračují i několikanásobně.

Tuzemští lékaři zatím žádné hlášení o negativních účincích kurkumy nepodali. To ale neznamená, že na Čechy nedopadají. „Problém je, že kurkumin obvykle není toxicky akutní, většinou je to chronická záležitost, především na játra,“ vysvětlil Ruprich.