Při nasazování botičky na auto je ale napadl jednatel firmy, na kterou je uvalena exekuce. Útočil společně se svým bratrem. Po dlužnících se nyní slehla zem, pátrá po nich policie.

„Na vykonavatele začali křičet a vulgárně je urážet. Osmatřicetiletý muž jim utrhl objektiv ze záznamového zařízení, který odhodil, třiatřicetiletý muž fyzicky napadl jednoho ze zaměstnanců exekutorské kanceláře a povalil ho na zem. Napadeného několikrát kopl kolenem a nohou do hlavy, ten se bránil a vytáhl pepřový sprej, ale tím zasáhl i svého kolegu, který mu přispěchal na pomoc,“ uvedl mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Vykonavatelé před běsnícím dlužníkem utekli, přivolali pak policii i záchranku, která je odvezla na ošetření do Šumperské nemocnice. Oba utrpěli rozsáhlé pohmožděniny, doba léčení zatím není stanovena.

Zmizeli ovšem také útočníci, které nyní hledá policie. „Totožnost obou pachatelů je známá, ale zatím vyslechnuti nebyli,“ dodal mluvčí policie. Oba muži jsou nyní podezřelí z výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví, další kvalifikace trestného činu se bude odvíjet od délky pracovní neschopnosti napadených.

Podle neoficiálních informací vykonavatele napadli dva majitelé malé firmy z Loučné nad Desnou, která dříve sídlila v provozovně v ulici Kosmonautů ve Velkých Losinách. Kvůli neplacení nájemného ale již objekt opustila. Údajně se nejednalo o jediný incident, který živnostníci vyvolali se svými věřiteli.

Exekutorská kancelář JUDr. Vrány v Přerově, která je největší v České republice, ročně zaznamená více než deset případů, kdy dlužník vykonavatele fyzicky napadne. „Vzhledem k tomu, že je průběh mobiliárních exekucí monitorován, slouží pořízený videozáznam v případě podání trestního oznámení pro ublížení na zdraví jako průkazný materiál,“ uvedl mluvčí exekutorského úřadu David Tala.

Jen za loňský rok zmíněná kancelář řešila s dlužníky po celé republice neuvěřitelných 65 tisíc exekucí, což je mnohem více než v předchozích letech. Počet zadlužených lidí, kteří nezvládají splácet své závazky, strmě narůstá.

„Kromě hospodářské recese se na tomto jevu podepisuje také nízká finanční gramotnost a snadná dostupnost půjček, které pak lidé nejsou schopni hradit,“ upozornil Pavel Tala.

Přerovská exekutorská kancelář ale čelí také řadě stížností ze strany dlužníků, kteří se postupem vykonavatelů cítí být poškozeni. „Mám s nimi ošklivou zkušenost, bývalá snacha měla dluhy. Jednoho dne k nám vtrhli a oblepili naše věci, odvezli si elektroniku. Vůbec je nezajímalo, že snacha už u nás nebydlí a nic jí v bytě nepatří,“ řekl důchodce ze Šumperku, který si nepřál zveřejnit jméno.