Důvodem mimořádné policejní akce byl sraz klubu motorkářů Outlaws, který se v Libině o víkendu konal. Dorazilo na něj šedesát lidí z České republiky, ale i z Německa, Anglie, Norska a Polska. Úřady se obávaly, že konkurenční klub Hells Angels vykoná odvetu za smrt svého příslušníka, který v Libině při střetu obou gangů zemřel před rokem.

„Vesnice je hermeticky uzavřena. Kontrolujeme úplně všechny, kdo jí projíždějí, abychom měli přehled, kdo vesnici navštíví. Především, kdo navštíví sraz motorkářů," řekl v sobotu 27. září policejní mluvčí Josef Bednařík.

Akce se účastnily desítky policistů, mezi nimi i těžkooděnci s automatickými zbraněmi.

Podle starosty Libiny Tomáše Kobzy se opatření, která trvala až do odjezdu motorkářů v neděli odpoledne, vyplatila. „Dojela sem zároveň stovka motorkářů z Hells Angels a další stovka těchto lidí v autech. Na libinské benzince to ale otočili," řekl agentuře ČTK starosta.

Policisté informace o sobotním příjezdu Hells Angels potvrdili. „Měli cestu kolem. Vyzvali jsme je, aby se otočili, poslechli a odjeli. Nedošlo tak k žádnému incidentu," dodal Bednařík.

Tragická událost se v Libině stala první říjnový víkend roku 2013. Do vesnice se tehdy sjeli příslušníci klubu Outlaws, jehož česká odnož zde má klubovnu. Na sraz ale dorazil znepřátelený klub Hells Angels a trhla se bitka. Výsledkem následné přestřelky byli dva postřelení muži a jeden zabitý příslušník Hells Angels Wroclaw.

Policisté tehdy vyslýchali sedm desítek svědků a podezřelých, nepromluvil nikdo. Vrah mužům zákona dodnes uniká.

O činnosti motorkářů v Libině toho místní moc nevědí. Motorkáři se s nimi nestýkají, klubovnu od okolního světa odděluje vysoká plechová ohrada. Někteří obyvatelé obce mají z takových sousedů obavy.

„Z těch, co jsem viděl, šel docela strach. Někteří mají dlouhé zapletené fousy, jsou potetovaní, problém bych s nimi opravdu mít nechtěl. Ale říkali chlapi, že se snad někde nechali slyšet, že tady žádná odveta nebude," řekl před nedávnem muž bydlící nedaleko klubovny.

Jméno s ohledem na svou bezpečnost stejně jako další obyvatelé vesnice sdělit nechtěl.