Nejnověji se stala cílem zlodějů bronzová růže, která čtrnáct let zdobila náhrobek první manželky šumperského akademického malíře Lubomíra Bartoše. Někdo ji zřejmě ostrým dlátem odlomil z kovových trnů, kterými byla k náhrobku připevněna. Policie o případu informovala včera.

„Růže musela zmizet někdy na konci dubna, protože manželka přišla mezi květnovými svátky upravovat hrob a při tom krádež zjistila. Čtrnáct dní před tím tam růže ještě byla,“ řekl včera rozzlobený Lubomír Bartoš.

Růže měla značnou cenu, protože šlo o originál z ateliéru akademického sochaře Bohumila Teplého. „Vytvořil ji speciálně pro nás. Cenu jsem pro policii odhadl na deset tisíc korun, ale pro mě má daleko větší hodnotu. Jsem rozhořčený na nejvyšší míru. To mám snad začít hrob hlídat?“ ptá se Bartoš.

Vyslovil domněnku, že zloději nemuselo jít ani tak o samotný kov, protože růže vážila sotva půl kila a ve sběrných surovinách se kilo bronzu vykupuje za šedesát korun, ale mohla posloužit jako vzor pro vytváření podobných artefaktů na prodej.

O takovém cíli zlodějů by mohla svědčit podobná, rozsáhlejší krádež, která se stala v Šumperku před Velikonocemi. Zloději při ní poničili velmi cenný náhrobek Julka Vargy, který před dvanácti lety vytvořil akademický sochař Otmar Oliva z Velehradu.

Náhrobek za 170 tisíc korun tvořila kompozice ležícího dřevěného kříže s bronzovým symbolem svatého Augustina a dalšími asi devíti křesťanskými symboly na obrubnících.

„Symbol na kříži se zlodějům odlomit nepodařilo, možná je někdo vyrušil. Na místě nechali zlomený krumpáč. Sedm menších ozdob ale odnesli. Když pak památkáři odstraňovali ty zbylé, abych mohla dát náhrobek opravit, nebylo to nic jednoduchého. Zásah zlodějů musel být odborně udělaný, nejspíš šlo o lup na zakázku,“ vyjádřila domněnku Dana Vargová.

Ochránit hřbitov před zloději je velmi těžké. „Zabránit těm krádežím, stejně jako jinému vandalismu, úplně nejde. I kdybychom našli finance na kamery, ty stejně nemohou být všude. Letos chceme udělat alespoň první etapu veřejného osvětlení na hřbitově, aby tam bylo i po setmění vidět,“ řekl místostarosta Šumperka Petr Suchomel (KDU-ČSL).