Obžaloba je viní z toho, že Večeř zorganizoval v březnu 1995 vraždu podnikatele, který dlužil hodně peněz a dělal problémy obchodním partnerům. Jejich podnikání v té době bylo nelegální a oni se báli, že je jeho neuvážené chování prozradí policistům.

Večeř proto podle obžaloby najal vraha, který na Lehkého umístil několik náloží a u Kvasic na Kroměřížsku je z dálky odpálil. Muže bomba roztrhala.

K jejich odsouzení ale nepostačovaly důkazy. „Všechny obžalované soud osvobodil. Ještě v soudní síni se vzdali práva na odvolání," uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

S výsledkem procesu ale nebyla spokojená státní zástupkyně Eva Žďárská. Proti výsledku se na místě odvolala. Výsledek tedy není pravomocný a případ opět zamíří k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Soud v kauze rozhodoval už pošesté. Čtyřikrát všechny obžalované zprostil viny. Obžaloba s tím ale nesouhlasila a pokaždé se odvolala. Vše se několikrát vrátilo na začátek rozhodnutími Vrchního soudu v Olomouci.

Obchodník Marek Lehký podle obžaloby spolupracoval se Šišmou na podvodech týkajících se dovážených lehkých topných olejů, a to prý v roli „bílého koně". Podle některých informací tak nezákonně vydělal čtyřicet milionů korun, o které se měl podělit se Šišmou.

Protože se to ale nestalo, rozhodl se údajně Šišma, že jej nechá odstranit. Prostředníkem měl být Večeř, jenž prý vraždu za půl milionu korun objednal u Marcinka.

Předposlední rozsudek Krajského soudu v Brně z prosince minulého roku poslal Jiřího Večeře, který měl v případu figurovat jako prostředník, do vězení na jedenadvacet let. Milana Šišmu, který si měl vraždu objednat, soud kvůli nejasnostem ve výpovědích policistů osvobodil. Stejný verdikt si vyslechl i Jan Marcinek, který měl podle obžaloby podnikatele zavraždit.

                                                                                                                                                                                                Zpravodajové Deníku

Za vraždu podnikatele s LTO dostal Večeř 21 let vězení