Za léta sporů bylo zpracováno osm znaleckých posudků, které si vyžádaly jak strana žalující, tak i žalovaná. Čtyři expertízy ukázaly na selhání zdravotnického personálu, naopak další čtyři posudky tvrdily, že zdravotníci nepochybili. Poslední revizní posudek zpracovali na žádost soudu lékařští odborníci z brněnské fakultní nemocnice. Jejich závěry zazněly na soudním projednávání kauzy v pondělí 5. října.

„Lékaři ani sestry šumperské nemocnici při porodu Hany Vaňkové nechybovali a postupovali takzvaně lege artis, což znamená, že péči poskytli podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů," zní závěr posudku.

Advokátka matky invalidního chlapce Martina Pešáková brněnského znalce Petra Janků vyslýchala podrobně, ten ovšem i při soudním jednání konstatoval, že podle zdravotnické dokumentace personál ni nezanedbal a vážné porodní komplikace se nedaly předvídat.

„V porodnictví je ruptura dělohy tak neočekávaným jevem, že se jí nedá předcházet," uvedl lékař Petr Janků. Samosoudkyně Jana Veselá jednání odročila na polovinu prosince, kdy by měli vypovídat svědci.

Hana Vaňková se soudí jménem svého dnes již osmiletého syna Petra, jako nezletilý by byl totiž v případě prohraného sporu osvobozen od soudních poplatků, které budou vysoké. Šest let trvající kauza se zřejmě potáhne ještě dlouho. Je totiž velmi pravděpodobné, že proti verdiktu okresního soudu padne odvolání, ať už rozsudek bude ve prospěch matky postiženého dítěte nebo nemocnice.

„Máme posudky, které hovoří v náš prospěch, rozhodně neházíme flintu do žita," konstatovala Hana Vaňková.

Občas vidíme úsměvHana Vaňková z Petrova nad Desnou.Tehdy šestatřicetiletá Hana Vaňková v šumperské porodnici rodila 26. července 2007. Podle ní zpočátku vše vypadalo, že porod proběhne standardně, v závěru se ale přidaly vážné komplikace a rodičce praskla děloha. Než lékaři provedli císařský řez, dítě bylo několik minut zahlceno krví a zdravotníci chlapce po vybavení museli intubovat. Následoval převoz novorozence do olomoucké fakultní nemocnice, kde se potvrdil ten nejhorší důsledek těžkého porodu. Chlapec má nenávratně poškozený mozek.

Dnes osmiletý Petr nekomunikuje, je zcela nepohyblivý a tak odkázaný na nepřetržitou péči matky. Hana Vaňková dítě bez polykacího reflexu musí krmit sondou. Také mu pomocí elektrické pumpy neustále odsává hleny, což je nutné dělat velmi často.

„Péťa občas zareaguje pouze v případě, že se podnět dostane do jeho zorného pole, máme alespoň občas jeho úsměv," řekla Hana Vaňková. Prognóza zdravotního stavu dítěte je velmi špatná, časté epileptické záchvaty jeho mozek dále poškozují. Naděje na zlepšení je prakticky nulová.

Haně Vaňkové se po narození postiženého syna rozpadl vztah, nyní s dětmi žije v Petrově na Desnou. Jak se již dříve vyjádřila, pokud by odškodnění vysoudila, použila by ho na zajištění bezbariérového bydlení. Bydlí totiž v domě, kde není výtah. „Péťa už má šestadvacet kilo, takže manipulace s ním je poměrně obtížná. Naštěstí jsme nyní dostali schodolez," uvedla matka.

Hana Vaňková ve svém sporu argumentuje tím, že lékaři měli k císařskému řezu přistoupit dříve a přihlédnout k tomu, že stejným způsobem byl kvůli komplikacím veden i její první porod. Podle ní měli také vzít v potaz i její věk a zdravotní potíže, kterými v těhotenství trpěla.