Dnes šestatřicetiletý Radek Chytil u soudu tvrdil, že do bytu k sousedce Ireně Čížkové chodil asi půl roku v době, kdy byla v zaměstnání. Nechal si udělat kopii klíče, který měli jeho rodiče. Vždy, když žena odjela na dovolenou, jí chodili zalévat květiny.

Chytil popíral, že by si z její domácnosti cokoliv odnesl. „Prohlížel jsem si tam erotické časopisy a díval se na televizi. Chtěl jsem mít od všech klid. Tenkrát jsem ale slyšel, že se vrací z práce a otvírá dveře. Zpanikařil jsem a pak už si na nic nepamatuji. Vzpomínám si jen na ležící tělo. Vyběhl jsem ven a něco hodil do potoka. Doma jsem hned vypral oblečení od krve. Až druhý den mi došlo, co jsem udělal," popisoval odpoledne, kdy došlo k vraždě obžalovaný.

Celých patnáct let o tom, že sousedku zavraždil, vytrvale mlčel. Na policii se přišel přiznat až v polovině června 2012. Přibližně měsíc a půl před doznáním vytáhl nůž na dvě prostitutky, které měl objednané. „Asi jsem měl nějaký zkrat, nakonec jsem jim ale nic neudělal. Několikrát se mi v noci zdálo, že jsem pořezal i přítelkyni. Měl jsem pak strach, abych to neudělal a šel jsem se přiznat na policii," vzpomněl na loňské události otec dvou dětí.

U soudu ve čtvrtek vypovídal také ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické v Mohelnici, kde Irena Čížková učila angličtinu. Když nepřišla do práce, kontaktoval policii. Nakonec jel k ní domů, ale nedozvonil se. „Přes balkon se pak do bytu dostali hasiči a tělo tam našli. Irena se mě občas ptala, jak se má bránit, když ji někdo přepadne. Žila sama, zřejmě z toho měla obavy," domníval se její bývalý nadřízený.

Jeden z příbuzných Čížkové vzpomněl na to, že k nim do vesnice jezdila často na chatu. „Měla ale strach tam v noci spát, vždycky přenocovala u nás doma. Byla hodně opatrná," poznamenal muž středního věku.

Další žena z rodiny si vzpomněla, že se jí Irena kdysi zmínila o tom, že má známost. „Řekla mi, že se seznámila s mužem a že po dvou setkáních už s ním nechce nic mít," uvedla příbuzná zavražděné ženy.

Většina svědků se shodovala v tom, že si vraždu dávali do souvislosti spíše s překlady z angličtiny, kterými si Čížková přivydělávala. Domnívali se, že překládala pro podnikatele, kteří byli zapleteni do obchodování s lehkými topnými oleji.

Soud pokračuje v pátek výslechem dalších svědků a znalců.