„Neměl jsem v úmyslu nikoho zabít, moc mě to mrzí," řekl obžalovaný, který podle spisu v září 2009 na Šumpersku uškrtil svého příbuzného, který mu odmítl půjčit peníze. Z domu si poté odnesl 90.000 korun a dům zapálil. Obžalovaný uvedl, že peníze potřeboval, aby mohl přítelkyni uhradit dlužné nájemné. Semanský před soudem také přiznal, že s přítelkyní měli dlouhodobé finanční problémy, které vedly v dubnu 2010 k jejich rozchodu.

Dalšího útoku se podle obžaloby muž dopustil v únoru 2011 na Rychnovsku, kde uškrtil dalšího příbuzného a jeho tělo hodil do studny. Poškozený muž údajně obžalovanému řekl, že na něj kvůli krádežím podá trestní oznámení. „Měl jsem strach, že kdyby mě zavřeli, tak bych neviděl malou dceru," zdůvodnil útok Semanský.

Obžaloba Semanského viní také z loupežného přepadení a vraždy seniorky z Týniště nad Orlicí. Tu letos v lednu přepadl, okradl a poté ji zavřel do skříně, kde se seniorka udusila. „Poškozená musela desítky minut mít těžké psychické trauma a panickou úzkost," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Semanský k třetí vraždě uvedl, že měl strach, aby seniorka po přepadení nevolala o pomoc, a proto ji zavřel do skříně. „Myslel jsem si, že ji někdo uslyší a zachrání," řekl obžalovaný.

Podle obhájce Zdeňka Plachetky si obžalovaný své závažné jednání uvědomuje až dodatečně. „Já mu dokonce věřím, že na počátku jeho jednání, byť neuváženého, nikdy úmysl vraždit nebo ublížit na zdraví nebyl," řekl Plachetka. Podle státní zástupkyně Faltusové se jedná o chladnokrevné vraždy, které jsou mimořádně společensky nebezpečné.

„Ve dvou případech byla motivem útoku snaha získat peníze, u druhého případu se obával toho, že jej poškozený udá na policii za krádeže, a proto na něj zaútočil," řekla Faltusová.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý odpoledne výslechy svědků, ve středu by před hradeckým soudem měli vypovídat znalci. Závěrečné návrhy a rozsudek by měly zaznít ve čtvrtek 1. listopadu.