Třicetiletý muž se vleklé rozepře rozhodl řešit po svém, když svého souseda zastihl v odpoledních hodinách na chodbě.

„Nejprve mu slovně vyhrožoval zabitím a hned vzápětí po něm několikrát vystřelil z revolveru typu Flobert. Jedna ze střel pronikla až do těla poškozeného,“ popsala mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Zraněného zdravotníci převezli k ošetření do šumperské nemocnice. Útočník mezitím z místa utekl, policisté ho dopadli po dvou hodinách a převezli do policejní cely.

„Pachatel je nyní stíhán vazebně a byl obviněný z pokusu těžkého ublížení na zdraví. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v délce od tří do deseti let,“ doplnila Jiřina Vybíhalová.

Poničené sousoší v Libině
Vandal v Libině urazil soše světce prsty

Psychicky labilní střelec

Místní lidé střelce znají jako nevyrovnaného člověka.

„Před lety měl vážnou nehodu a těžce si poranil hlavu. Od té doby byl psychicky labilní, to se o něm vědělo. Ale fyzicky nikoho nenapadal,“ řekl obyvatel Libiny, který si nepřál zveřejnit jméno.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
Jeřáb zůstane v nádrži Dlouhých Strání. Než ji vypustí

Flobertka pod drobnohledem

Střelnou zbraň policisté zajistili. Jedná se o flobertkový revolver tuzemské výrovy značky Alfa-Proj, model 641. Zbraň typu flobertka je volně prodejná a k jejímu držení není potřeba zbrojní průkaz. Stejně tak se dají koupit i náboje, podmínkou je pouze věk nad osmnáct let.

Flobertky se často používají k nácviku sportovní střelby na menší vzdálenosti nebo jako zbraně na drobné hlodavce. Energie střely na ústí hlavně je dvakrát nižší než u vzduchovky. 

Záchranáři pátrají po turistech, které zasypala lavina - ilustrační foto
Strmé svahy jsou zrádné, hrozí pád lavin