Oddlužovací společnosti se svým byznysem v poslední době dorazily i na Jesenicko. Lidem s finančními problémy nabízí správu jejich dluhů. Tomu většinou předchází vypracování finanční analýzy a splátkového kalendáře, za což si firmy účtují vstupní poplatek pět až patnáct tisíc korun. Z každé měsíční splátky si pak účtují až dvacetiprocentní provizi.

Ve smlouvě se lidé často nevědomky zavazují, že se daná firma stane prvním věřitelem během plnění splátkového kalendáře.

„Oddlužovací společnosti uzavírají s klientem takzvanou mandátní smlouvu či smlouvu o poskytování finančních služeb. Obecný charakter těchto smluv ale často opravňuje společnosti ke zřizování nevýhodných pojistek či dalších úvěrů na klientovo jméno a zplnomocňuje je k jednání s věřiteli dlužníka," upozornila koordinátorka projektu Sociální integrace na Jesenicku Martina Mařáková.

Smlouvy navíc obsahují tvrdé sankce. Stačí, když se dlužník opozdí se splátkou nebo si jen půjčí peníze na uhrazení poplatků oddlužovací společnosti. Firma si pak za každé porušení smlouvy účtuje deset až dvacet tisíc korun nebo desítky procent z celkové dlužné částky.

Člověk, který měl na začátku problémy, se ve výsledku dostává do neřešitelné situace.

Jak kontakty na lidi v nouzi oddlužovací společnosti získávají, se zatím nedá dokázat. „Některé firmy, které se tváří jako oddlužovací, jsou i vymáhací. Jsou to formálně dvě společnosti, ale jsou propojené, takže si informace předávají. Jsem přesvědčena, že odtud vítr vane, ale nemůžu to momentálně prokázat," řekla Mařáková.

Že je problém s dluhy na Jesenicku enormní, ukazují statistiky. Jen od loňského září dluhová poradna fungující v rámci projektu Sociální integrace na Jesenicku pracovala s téměř třiceti lidmi, které se podařilo provést téměř až k osobnímu bankrotu. Ten je způsobem, jak se za splnění určitých podmínek nezvladatelných závazků zbavit.

Lidé z Jeseníku a okolí, kteří mají problém s dluhy či exekucemi, se mohou obrátit na protidluhového poradce Daniela Horkého. Do poradny je nutné se předem objednat na telefonu 607 697 015 nebo prostřednictvím e-mailu horkydaniel@seznam.cz.