„Propuštění z výkonu trestu průběžně chodí, ale vyřizování agendy zatím zvládáme. Pokud potřebují, vyřizujeme s nimi dávku mimořádné okamžité pomoci, kterou jim vyplatí úřad práce. Někteří lidé se navracejí k rodinám, těm, kteří nemají kam jít, předáváme kontakty na azylový dům nebo ubytovny," sdělila vedoucí odboru sociálních věcí šumperské radnice Blanka Skálová. Dodala, že zatím nejde odhadnout, kolik lidí se na Šumpersko z výkonu trestu vrátí, věznice v celé zemi totiž stále ještě propouštějí.

Na šumperském úřadu práce se do pátku zaregistrovalo jedenáct lidí, kteří díky amnestii vyměnili pobyt za mřížemi za svobodu.  „Některým jsme vyplatili mimořádnou peněžní dávku ve výši tisíc korun. Nemáme k dispozici žádná čísla, kolik lidí ještě můžeme čekat," sdělil ředitel šumperské pobočky úřadu práce Ivo Bartl.

Policie zatím žádné incidenty v souvislosti s propuštěnými delikventy nezaznamenala. „Nemuseli jsme řešit žádný trestný čin. Ale policisté ve zvýšené míře monitorují místa, kde by se tito lidé mohli zdržovat, jako například vlaková a autobusová nádraží, bary i restaurace," informoval krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Na možný příliv propuštěných lidí je připraveno také azylový dům Armády spásy v Šumperku na Lužích. Zatím tam ale nikdo nový o možnost pobytu nepožádal.

„Počítáme se situací, kdy přijde víc lidí. Kapacita našeho zařízení není naplněna, takže jsou k dispozici čtyři místa pro muže a dvě pro ženy v azylovém domě, dalších osm lůžek je volných na noclehárně. Pokud by ani to nestačilo, můžeme novým klientům na noclehárně nabídnout provizorně alespoň židli," sdělil ředitel Azylového domu David Jersák. Informace o možnostech ubytování v jednotlivých regionech ústředí Armády spásy předalo jak policistům, tak i vězeňské službě.

Z Mírova odešli čtyři vězni

Mírovský hrad působí zvenku romanticky, uvnitř je ale jedna z nejtěžších českých věznicZřejmě delší dobu bude vyřizování agendy spojené s amnestií trvat v jedné z nejpřísněji střežených věznic na Mírově. Vězení zatím opustili čtyři odsouzení. „Jednalo se o odsouzené, kteří vykonali přísnější trest, ale na něj se nabalilo odsouzení za méně závažný delikt, například zanedbání povinné výživy, porušování domovní svobody či maření výkonu úředního rozhodnutí," sdělila mluvčí mírovské věznice Kamila Válková.

Propuštění trestanci neodcházejí bez peněz, pokud pracují, mají na účtu peníze. V případě, že jsou bez prostředků, dostanou sociální kapesné, které pokryje náklady na cestu do místa jejich trvalého bydliště.

Kolik odsouzených ale brány mírovského vězení opustí, není vůbec jisté. „Soudce musí projít všechny spisy, pak rozhodne, zda jsou podmínky pro amnestii splněny. Nevíme, jak dlouho bude tento proces trvat," dodala Kamila Válková.

Podle prvního odhadu, který zveřejnila vězeňská služba, by se amnestie na Mírově mohla týkat šestadvaceti lidí.

Na mírovském hradu si trest ke konci loňského roku odpykávalo 429 vězňů. Do nejpřísnější kategorie se zvýšenou ostrahou patřilo 366, jednapadesát lidí patří do kategorie s ostrahou a patnáct do kategorie s dozorem. Šest mužů vykonává doživotní trest. Kapacita věznice je přeplněná, podle tabulek je v ní 389 míst.