V posledních čtrnácti dnech se do lázeňských domů zloději vloupali hned dvakrát.

V prvním případě si z budovy Terezínka během druhé půlky prosince odnesli dvanáct vodovodních baterií, tři nástěnná svítidla, šestnáct elektrických zásuvek, prodlužovačku a pět nástěnných mosazných věšáků. To vše v ceně téměř deset tisíc korun.

Druhý případ krádeže se stal v pondělí 28. prosince. Hlídka policie ve večerních hodinách přistihla u lázeňského domu Moravanka čtyřiatřicetiletého a sedmatřicetiletého muže ze Šumperku s dodávkou.

„Ve vozidle měli naložené různé kuchyňské nádobí a spotřebiče. Policisté šetřením zjistili, že veškeré naložené předměty byly odcizeny z tohoto objektu," sdělil krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Není to přitom poprvé, co se zloději do lázní v Lipové vloupali. Záhy po jejich uzavření v říjnu 2013 v areálu ukradli měděné svody. Loni někdo z jedné z budov odcizil radiátory a měděné trubky od topení. Po vloupání tehdy zůstala dvousettisíco­vá škoda.

Insolvenční správce se proto letos na jaře rozhodl nechat budovy pojistit a hlídat je strážní službou. Jakoukoli ochranu však komplikuje rozlehlost areálu i fakt, že lázeňské budovy se nacházejí na několika místech v obci. Hlavní lázeňský komplex navíc není oplocený, vede do něj několik cest a lidé se zde mohou volně pohybovat. Mimo jiné proto, že jeho středem vede turistická cesta.

Lázně jejich majitel, firma Schroth, uzavřela kvůli finančním problémům. Následně společnost spadla do insolvence a konkurzu. Insolvenční správce se letos v listopadu lázně pokusil prodat. Na stole se mu sešly však jen dvě nabídky.

„Jedna z nich byla velmi nízká a ani druhá neodpovídala očekávané výši kupní ceny," uvedl insolvenční správce Jiří Kocvrlich. Věřitelé žádného kupce nevybrali a prodej tak bude pokračovat.

Znalec hodnotu lázeňských budov vyčíslil na 35 milionů korun, movitého majetku na další dva miliony.