„V posledních třech měsících jsme vyšetřovali dvaadvacet krádeží, vloupáním do garáží a krádeží věcí z motorových vozidel. Ve velkém počtu měli pachatelé volný přístup a našli nezamčená auta s klíči připravená k okamžitému odjezdu,“ potvrdil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Naposledy se kořistí zloděje stal Fiat Marea Weekwend, který v noci před Silvestrem zmizel z garáže v Hrabenově. Pachatel vůz nastartoval klíči, které řidič nechal v zapalování. Hodnotu odcizeného vozidla majitel ocenil na 100 tisíc korun. Zhruba ve stejnou dobu o auto přišla majitelka ze Šumperku, ta zase klíče nechala ležet na sedadle.

Zloději, kteří se specializují na auta, již zamířili také do lyžařských středisek. Hned dva vozy, zaparkované u chaty Ztracenka u lyžařského areálu v Klepáčově, si těsně před koncem roku vzal na mušku zloděj.

Nejdříve se vloupal do BMW, odkud sebral dva snowboardy, potom vylomil zámek u vedlejší Škody Octavie a zmocnil se tří párů sjezdových lyží. Krádež představuje škodu za více než sedmdesát tisíc korun. Předtím se podobná krádež stala ve Velkých Losinách na Šumpersku.

Policisté motoristy nabádají k obezřetnosti a rozhodně nedoporučují sportovní vybavení nechávat ve voze.

„Objasňování této trestné činnosti je velmi obtížné. Ve většině případů jde totiž o organizované skupiny, kdy je odcizená výbava ještě týž den prodána někde na druhém konci republiky. To je zpravidla předem dohodnuto,“ upozornil mluvčí šumperské policie.