Policisté na případu pracovali několik měsíců, muži již sdělil obvinění z nedovolené výroby drog.

Dům na Hanušovicku Polák vlastní. Zřídil si v něm poměrně propracovaný systém pěstování konopí, při kterém se používají speciální stany, lampy i hnojiva.

Marihuana získaná tímto způsobem pak obsahuje vyšší množství halucinogenní látky než je u rostli pěstovaných venku.

„Při domovní prohlídce kriminalisté našli indoorovou pěstírnu konopí. Kromě pěstební technologie také zajistili, konopí v různých fázích růstu a několik kilogramů sušené rostlinné hmoty,“ sdělila mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. 

Nehoda v novém Malíně
Nakladač radlicí zdemoloval octavii. Takto dopadla

Cizinec je trestně stíhán na svobodě. Za pěstování konopí může soud uložit trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let, případně peněžitý trest.

Podle Hany Pospíšilové z šumperského K – centra, které se zabývá pomocí drogově závislým, je marihuana velmi rozšířenou omamnou látkou, čemuž nahrává její snadná dostupnost.

„Gram marihuany se na černém trhu prodává od sto dvaceti do dvou set korun, většinou se cena odvíjí od kvality,“ konstatovala Hana Pospíšilová.

Policistům se v poslední době podařilo uštědřit několik zásahu na drogové scéně v regionu, také se jednalo o případy, na nichž kriminalisté pracovali delší dobu, než shromáždili potřebné důkazy.

V září například zatkli tříčlennou skupinu mužů, kteří v domě na samotě na Orlickoústecku vyráběli pervitin.

Drogou, na jejíž výrobu používali léky nakoupené v Polsku, pak v Šumperku a okolí zásobovali desítky narkomanů. Partu výrobců tehdy zatýkala pořádková jednotka, policisté pak v domě kromě kompletní varny objevili také nelegálně drženou pistoli s tlumičem. 

Ilustrační foto.
Muž ze Zábřehu šířil dětskou pornografii